Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Wetenschap

Ga! Niet! Zitten!

Eén ding is in elk geval géén goed idee: Laat je hersenen niet zitten van Erik Scherder lopend lezen, want dat leidt, alle goede wil ten spijt, tot struikelpartijen. Er zit niets anders op dan te gaan zitten voor de nummer 4 uit de Bestseller 60.

De allerlaatste keer, want als je dit boek uit hebt, durf je je billen nooit meer in de buurt van een stoelzitting te laten komen. Scherder laat zien hoe wij door gevaren worden omringd, van Peking (waar steeds minder wordt gefietst) tot in de gevangenis. Want wat staat er prominent in de cel? Juist een bed. (En als zitten het nieuwe roken is, dan is liggen de nieuwe heroïne). Scherder pleit dan ook voor opklapbedden in de bajes. En voor lopend vergaderen en het voorkomen van pyjama’s in ziekenhuizen – want ook die genereren collateral damage in de vorm van spontaan zit- en liggedrag. De neuropsycholoog van de Vrije Universiteit legt uit: ‘Ook bleek dat het verblijf in het ziekenhuis tien uur korter was voor de mensen die eigen kleding droegen dan voor de mensen in pyjama.’ Het is een kleine stap, dat begrijpt hij zelf ook wel.

Het voorbeeld, waarbij Scherder in een noot verwijst naar het relevante wetenschappelijk onderzoek, is tekenend voor het boek. Dat laat zich samenvatten als een middellangeafstandsloop aan oneliners, leunend op de wetenschappelijke praktijk. Er staan dan ook veel doorsneden van de hersenen in, pariëtale lobs, temporale cortexen en andere zaken die mij, ongetwijfeld door overenthousiast zitgedrag in mijn jeugd, stuk voor stuk boven de pet gaan.

Tegen het einde schetst Scherder nadrukkelijk de positieve effecten van kauwgum kauwen. Dat laat je even vermoeden dat dit boek dan niet door de pillenindustrie wordt gestimuleerd (integendeel), maar door de kauwgomballenbusiness. Maar daar, eh, zitten we nu even niet mee; dit is een boek om mee weg te lopen.