Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Een bom in de parfumerie

Alsof een bom afgaat in een Franse parfumerie: zó bedwelmend en explosief is de Turangalîla-symfonie (1946-48) van Olivier Messiaen. De titel is een samenvoeging in Sanskriet en omvat de begrippen tempo, vreugde, levenskracht. Bovenal is de tiendelige symfonie een kosmische ode aan de liefde. Mede geïnspireerd door de Tristan-mythe introduceert Messiaen een liefdesmotief dat in de finale uit de voegen barst. Uitvoeringen zijn zeldzaam. Naast een monsterorkest plus piano en nostalgisch-futuristische ondes-Martenot, moet een dirigent gevonden worden die raad weet met de polyritmiek en de bijna kitscherige klankerupties. Uitstekend is de nieuwe opname van Hannu Lintu en het Fins Radio Symfonieorkest. De ritmes zijn hypnotiserend precies, zonder dat de vele tegenwerkende krachten worden gladgestreken. Al streeft Lintu, en ook de zachtzinnige pianiste Angela Hewitt, eerder maximale transparantie na dan de totale verpletterende extase.