Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ECB koopt 1,7 miljard aan obligaties om economie te stimuleren

Het vernieuwde tien eurobiljet
Het vernieuwde tien eurobiljet ANP / Lex van Lieshout

De Europese Centrale Bank heeft vorige week voor 1,7 miljard euro aan obligaties opgekocht. Dat blijkt uit cijfers van de bank, meldt Novum.

De ECB kondigde in september al aan dat zij vanaf half oktober ‘covered bonds’, in het Nederlands ook wel pandbrieven genoemd, ging opkopen. Zo wil de centrale bank de kredietverlening in de eurozone een impuls geven en de binnenlandse vraag in de eurolanden stimuleren.

Maarten Schinkel, NRC-redacteur economie, legt uit:

“Als banken geld lenen aan klanten, komt dat bedrag op de balans te staan. Als de ECB zich vervolgens als koper aandient, ontstaat er bij de bank weer ruimte om dat geld opnieuw uit te lenen.”

Wat is het doel van zo’n opkoopprogramma?

Het opkoopprogramma van obligaties moet er uiteindelijk voor zorgen dat de inflatie minder onder druk komt te staan en het economisch herstel weer wat voet aan de grond krijgt. Door het opkoopprogramma van obligaties en straks ook ‘herverpakte leningen’ verwacht de ECB dat haar balanswaarde toeneemt. Schinkel:

“De ECB wil haar balanstotaal even groot maken als in 2012. Analisten schatten dat ze in totaal 700 miljard euro aan effecten gaat opkopen om dat te bereiken; deze 1,7 miljard is dus pas het begin van dat plan. Over welke periode dit precies zou moeten gebeuren, is niet duidelijk.”

De centrale bank van de eurozone heeft alleen kortlopende obligaties met extra zekerheden gekocht, met een geschatte waarde van zo’n zeshonderd miljard euro. Bij de herverpakte leningen gaat het om ongeveer vierhonderd miljard euro.