Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

NTR Podium

NPO 2, 00.00-01.00u.

Ter ere van de NTR Dansmaand wordt deze week de documentaire Nacho Duato, de nieuwe Tsaar van Ulrik Wivel en Alejandro Alvarez uitgezonden.

De Spaanse choreograaf Nacho Duato is in de danswereld een internationaal begrip. Nadat hij van 1981 tot 1990 bij het Nederlands Dans Theater danste, leidde hij twintig jaar lang zeer succesvol het Companiá Nacional de Danza in Madrid. Hier werd hij in 2010 door de Minister van Cultuur om onduidelijke redenen ontslagen. Echter heeft hij zich op dat moment al geprofileerd als technisch goede danser en sekssymbool. Op uitnodiging van een steenrijke Russische miljardair vertrekt hij naar Sint Petersburg om – als eerste buitenlander in 100 jaar – het behoudende Mikhailovsky Ballet te gaan leiden. Vol overgave en werkdrift werpt Duato zich in het nieuwe avontuur en probeert het traditionele gezelschap in een andere richting te duwen. Dat is niet makkelijk, zo blijkt en Nacho Duato raakt steeds meer in een cultureel en sociaal isolement.

Aansluitend de dansfilm Deep End Dance van David Bolger en Conor Horgan, die grotendeels onder water is opgenomen en waarin liefde voor water en dans samenkomen.