Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dik verdienen aan spooktweelingen

Een Tilburger ontdekte dat knoeien met toeslagen voor kinderopvang heel makkelijk is. Het was „gratis geld”.

Daniela M. meldt zich eind 2010 bij de gemeente Veghel. De Roemeense komt een geboorteakte invullen voor haar tweeling Costel en Leana. Enkele maanden later heeft ze een tweede tweeling, Robert en Andrei, die ze inschrijft in Den Bosch. Costel, Leana, Robert en Andrei bestaan niet. Het zijn spooktweelingen.

Vandaag begint de rechtszaak tegen vijftien verdachten die gefraudeerd zouden hebben met kinderopvangtoeslagen. Hoofdverdachten Johan en Stefan V. zouden een criminele organisatie hebben geleid. Volgens justitie benaderden zij Oost-Europese vrouwen om in Nederland BSN-nummers aan te vragen voor niet-bestaande tweelingen. Hiermee werd de toeslag aangevraagd.

De Tilburgse toeslagenfraude begint als Johan V. (34) zijn eigen kinderopvangtoeslag tijdelijk wil stoppen. Hij logt in bij de Belastingdienst met zijn DigiD. Johan V. ziet dan dat hij kan opgeven hoe vaak hij de kinderopvang gebruikt. In plaats van 150 uur per maand kan hij ook net doen alsof het om 230 uur gaat. Het uurtarief kan hij gewoon verhogen van 4 naar 6,10 euro, om meer toeslag te krijgen. „Het systeem is zo lek als een mandje. Mijn cliënt verbaasde zich daar hogelijk over”, zegt Jan Bart Kalk, de advocaat van Johan V. Die verbazing wordt nog groter als Johan ontdekt dat hij ook toeslag kan aanvragen namens anderen, en die kan ontvangen op een zelfgekozen rekening. Zo komt hij op het idee toeslagen aan te vragen voor niet-bestaande kinderen, zegt Kalk.

Volgens het OM benadert Johan samen met zijn broer prostituees in een Duits bordeel om neptweelingen in te schrijven. De Oost-Europese prostituees doen dat en geven de broers de BSN-nummers van hun neptweelingen. De broers vragen vervolgens toeslagen aan. De kinderen staan zogenaamd ingeschreven bij de kinderdagverblijven Het Kuikentje, Duimelijntje en Teddybeer. De facturen vervalsen ze. Ze zouden negen ton aan toeslagen hebben ontvangen.

„De drempel was zo laag dat hij dacht: zolang het goed gaat, beleef ik er plezier aan”, zegt advocaat Kalk. „Hij leefde zijn ultieme kwajongensdroom.” Naarmate de broers steeds meer verdienen, bedenken ze een plan voor nóg meer geld. Ze storten contant geld in verzegelde zakken bij de bank, maar die bevatten niet de bedragen die ze hebben opgegeven. Als de bank dat ontdekt, staat het geld al op bankrekeningen van niet-bestaande eenmanszaken op naam van de Oost-Europese vrouwen. Hiermee zou de bende 1,4 miljoen hebben witgewassen.

De fraude wordt ontdekt door een ambtenaar van de gemeente Hengelo. Die herkent een vrouw die haar tweeling komt aangeven. Twee weken daarvoor had zij zich ingeschreven bij de gemeente en toen was nog niets te zien van een zwangerschap.

Na onderzoek blijken rondom Tilburg opvallend veel tweelingen te zijn ingeschreven door Oost-Europese vrouwen. De politie komt erachter dat de familie V. uit Tilburg de vrouwen aanstuurt. Johan V. heeft inmiddels schuld bekend. Kalk: „Er kwam alleen maar gratis geld uit de muur.”