Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Als naheffing klopt, betalen we’

Onbegrip over de naheffing bij de premiers Cameron (l) en Rutte.
Onbegrip over de naheffing bij de premiers Cameron (l) en Rutte. Foto AP

Als „de feiten en cijfers kloppen”, betaalt Nederland de naheffing op de contributie voor de Europese Unie van 642 miljoen euro. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gisteren in tv-programma Nieuwsuur. Wel wil hij eerst beter begrijpen „waardoor deze hele grote sprong komt”. „Waarom zo’n groot bedrag? Daar hebben we nog steeds geen antwoord op gekregen.” De naheffing volgt uit een nieuwe methode die de EU-landen gebruiken om de omvang van hun economie te berekenen. De afdracht van een land aan de EU is aan die omvang gerelateerd. De Nederlandse economie groeide volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek door die nieuwe berekening in één klap met 45 miljard euro. Op Financiën was dus wel rekening gehouden met een naheffing, maar niet dat die zo hoog zou uitvallen. Dijsselbloem zei verder „zeer kritisch” te zijn over de communicatie rond de naheffing en de datum waarop de rekening betaald moet zijn: 1 december aanstaande. (NRC)