Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Derde dode na schietpartij op middelbare school Verenigde Staten

Steunbetuigingen bij een kerk in Marysville, Washington, waar vrijdag de 14-jarige Jaylen Fryberg twee mensen doodde op een middelbare school.
Steunbetuigingen bij een kerk in Marysville, Washington, waar vrijdag de 14-jarige Jaylen Fryberg twee mensen doodde op een middelbare school. Foto AP/ Lindsey Wasson

Een van de tieners die gewond raakten bij de schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Washington is vannacht overleden. Met de dood van het 14-jarige meisje staat het dodental nu op drie, inclusief de dader.

Drie andere leerlingen die vrijdag gewond raakten, liggen nog in het ziekenhuis, van wie twee in kritieke toestand, schrijft persbureau AP.

Vrijdag liep de 14-jarige Jaylen Fryberg de cafetaria van Marysville-Pilchuch High School binnen en schoot daar om zich heen. Eén meisje kwam meteen om het leven. Fryberg overleed door een zelf toegebrachte schotwond. Het is niet duidelijk of hij zelfmoord heeft gepleegd, of dat zijn pistool afging tijdens een worsteling met een lerares die ingreep.

Gissen naar motief

Intussen is nog steeds niet duidelijk wat Fryberg bezielde. Hij stond bekend als een populaire, vriendelijke leerling, een van de ‘sterren’ van het American footballteam op school. Twee van de leerlingen op wie hij vrijdag schoot, waren neefjes en tegelijkertijd goede vrienden van hem. Beiden liggen nog in het ziekenhuis.