Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Deze Goal v/h Weekend werd mede mogelijk gemaakt door de Heilige Geest

Het weekend van El Clásico was tevens het weekend van de terugkeer van Luis Suárez tussen de grote jongens. Zijn Barça bleek kansloos maar Luis bleef verder rustig, greep alleen Sergio Ramos even in z’n kruis. We beginnen vanochtend met wat fraais uit die topper in Spanje.

3. Karim Benzema (Real Madrid)

Hier is-ie dan meteen maar. De goal komt eigenlijk op naam van Isco, Ronaldo, James Rodriguez en Benzema. Eerstgenoemde profiteert van een misverstand tussen Andres Iniesta en Javier Mascherano. Daarop volgt een prachtige counteraanval over een paar schijven die in een voor FC Barcelona dodelijk effectief tempo wordt uitgevoerd. Het doet een beetje koddig aan hoe diverse spelers van Barça achter die aanval aanlopen en telkens te laat zijn. Afijn, komt-ie:

2. Gustavo Marmentini dos Santos (Delhi Dynamos)

Opnieuw een goal uit de Indian Super League, de gelegenheidscompetitie in India waar je voor een paar maanden voetballen best wat geld verdient. Dos Santos wordt gecoacht door Harm van Veldhoven (oud-Roda JC) en heeft als teamgenoten oude bekenden als Alessandro Del Piero, en mindere goden als Morten Skoubo en Mads Junker. Maar goed, Dos Santos had een fantastische solo die wordt ingezet met een heerlijke schijnbeweging. Klein beetje jammer dat hij uiteindelijk scoort via een van richting veranderd schot.
http://youtu.be/Feli0q4xlLQ

1. Gerso Fernandes (Moreirense F.C.)

Goed nieuws voor PSV, deze Gerso. Hij is eigendom van Estoril: tegenstander van de Eindhovenaren in de Europa League waarin de koploper van de eredivisie nog maar vier punten haalde. Van Gerso heeft PSV echter geen last want hij is uitgeleend aan Moreirense. Geinig: Gerso kwam als elfjarige uit Guinee-Bissau naar Portugal om in de jeugdopleiding van União de Coimbra opgenomen te worden. Daar durfde hij tijdens het toewerken naar zijn vormsel - in het katholicisme o.a. het verdienen van de kracht van de Heilige Geest - echter twee jaar niet voetballen omdat een priester had gezegd dat betaald voetbal gevaarlijk is. Die waarschuwing heeft (onbedoeld?) geholpen of Gerso in elk geval heel vindingrijk gemaakt:

Vóór het weekend werd verder natuurlijk al die geweldige goal gemaakt door Érik Lamela en uit het jeugdvoetbal kwam deze fraaie stift doorsijpelen, gescoord door Donny van den Beek. En via de reageerfunctie onder dit artikel werd een zeer aangename goal getipt uit het laagste betaald voetbalniveau van Engeland.