Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Chailly buitelt in Beethoven

Aan het begin van Beethovens Vijfde pianoconcert bij zijn Leipziger Gewandhausorchester maakt dirigent Riccardo Chailly flink tempo. Voort!! Vrijzinnige ritmiek, eigenzinnige accenten en persoonlijke fraseringen beheersen dit buitelende deel, ook vol speelplezier van solist Nelson Freire. Dit Vijfde (en laatste) pianoconcert (1811), dat in Leipzig in première ging, is in deze uitvoering een historisch drieluik. Sturm und Drang uit het recente verleden, tedere romantiek en dan een zelfbewuste vooruitblik naar de 19de eeuw, die door Beethoven zou worden beheerst, met veel pandoer maar zonder de vaak hinderlijke pompositeit. De opname is het begin van een complete box, die van achter naar voor wordt afgewerkt.

Freire (70), die dit concert op zijn twaalfde al speelde, geeft als monumentale toegift Beethovens beroemde opus 111, de laatste van zijn 32 grensverleggende sonates. De stemming gaat van vertwijfeling naar sprankelend optimisme.