Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Schutter Ottawa maakte video

Michael Zehaf-Bibeau, de man die vorige week woensdag in Ottawa een Canadese soldaat doodschoot en het parlement aanviel, maakte van tevoren een video van zichzelf. De video bewijst volgens de politie dat de schutter gedreven werd door politieke en ideologische motieven. Zijn moeder daarentegen schrijft in een brief aan de Canadese krant National Post simpelweg over een wanhoopsdaad. Zehaf-Bibeau werd in het parlementsgebouw doodgeschoten. Premier Stephen Harper sprak van een „terreurdaad”.

In tegenstelling tot wat de politie tot nu heeft gezegd, zou Zehaf-Bibeau niet naar Syrië hebben willen gaan, maar naar Saoedi-Arabië. Hij zou daar de Koran en de Islam hebben willen bestuderen. Het hoofd van de Canadese federale politie, Mike Cabana, gaf de fout toe. Volgens hem achtte de politie het niet nodig de fout te corrigeren, omdat mensen voor de jihad vaak afreizen naar Syrië, Saoedi-Arabië en Turkije. (AFP, BBC)