Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Boze reacties op artikel Villamedia

Een artikel op Villamedia, een site voor journalistiek vaknieuws, over hoe aan gratis fotografie te komen, heeft tot boze reacties van fotografen geleid.

Vorige week verscheen op Villamedia het artikel met de kop: ‘9 keer: hier vind je legaal, gratis beeld’. In het artikel schrijft auteur Nick Kivits dat beeld een artikel mooi illustreert, en dat ‘beeld met de huidige markt en de onder druk staande fotografiebudgetten een stuk minder mag kosten’. In het artikel worden vervolgens negen sites genoemd waar iedereen gratis rechtenvrije foto’s kan vinden.

Onder de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) valt ook de Nederlandse Vereniging voor Fotojournalisten (NVF). De NVJ is eigenaar van uitgeverij Villamedia BV, de NVJ en Villamedia zijn puur formeel gescheiden. Het artikel schoot verschillende fotografen in het verkeerde keelgat. Mischa Rapmund plaatste een reactie met een kopie van een mail naar de NVJ/NVF en de hoofdredacteur, waarin staat dat het artikel voelt als ‘een mes in de rug’. Kivits reageert onder het stuk dat het idee achter het artikel was om redacteuren en media die niet willen betalen voor beter beeld van een echte fotograaf te gidsen in het legaal gratis vinden van foto’s.

NVJ-voorzitter Marjan Enzlin schrijft verder dat „Villamedia niet de mening van de NVJ ventileert” en dat ze „als voorzitter afstand neemt van de inhoud van het artikel”. Ze geeft Villamedia-hoofdredacteur Rogmans het advies „op te passen dat de redactie geen doelgroepen van zich vervreemdt”.