Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Boko Haram dwingt ontvoerde meisjes om mee te vechten’

Rachel Daniel, 35, houdt een foto omhoog van haar ontvoerde dochter Rose Daniel.
Rachel Daniel, 35, houdt een foto omhoog van haar ontvoerde dochter Rose Daniel. Foto Reuters/Joe Penney

Meisjes en vrouwen die in Nigeria door Boko Haram worden ontvoerd, worden gedwongen mee te vechten met de terreurgroep. De gijzelaars worden misbruikt, mishandeld, gedwongen te trouwen en zich te bekeren en moeten dwangarbeid verrichten. Dat staat in een nieuw rapport van Human Rights Watch dat vandaag is verschenen.

De publicatie van het rapport valt samen met de ontvoering, dit weekend, van dertig jongens en meisjes in de noordoostelijke staat Borno. Vorige week werden in dezelfde staat, die geldt als bolwerk van Boko Haram, al zestig meisjes en jonge vrouwen ontvoerd, meldt persbureau AFP.

Geen hulp

Volgens Human Rights Watch (HRW) ontvoerde de islamitische militie sinds 2009 500 meisjes en vrouwen. De mensenrechtenorganisatie sprak met tientallen oud-gijzelaars, van wie er een paar hun verhaal doen in onderstaand filmpje.

HRW heeft ook kritiek op de Nigeriaanse regering. Regeringstroepen gebruiken overmatig veel geweld. Mensen die worden beschuldigd van steun aan Boko Haram worden standrechtelijk geëxecuteerd.

Aanvallen van de militie hadden daarnaast kunnen worden afgewend, als de autoriteiten hadden geluisterd naar signalen en waarschuwingen van burgers. Vrouwen en meisjes die weten te ontsnappen, worden niet of nauwelijks opgevangen en krijgen geen slachtofferhulp.

‘Dit is gewapend conflict’

De regering kondigde eerder deze maand aan dat zij het met Boko Haram eens was geworden over een wapenstilstand. De terreurgroep zou als onderdeel van het bestand ruim 200 in april ontvoerde schoolmeisjes vrijlaten, maar dat is nog steeds niet gebeurd. In plaats daarvan vonden nieuwe ontvoeringen plaats.

Boko Haram heeft de afgelopen zes jaar meer dan 7.000 burgers vermoord in honderden aanvallen. Ten minste 4.000 van de doden vielen in de afgelopen anderhalf jaar. Volgens HRW is in een deel van het oosten van het land sprake van een gewapend conflict, waarin het humanitair oorlogsrecht van toepassing is.