Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Duits bedrijf dat Alzheimermedicijn zoekt naar de beurs in Amsterdam

Alzheimer wordt een steeds groter probleem, maar is het ook een goudmijn?

Vanmorgen sloeg dr. Konrad Glund in Amsterdam op de gong en luidde daarmee het debuut van zijn Probiodrug AG aan het Damrak in. Het Duitse bedrijf in alzheimermedicijnen haalde voor zijn beursgang 22,5 miljoen euro op voor verder onderzoek. De uitgifteprijs was 15,25 euro. Aan het eind van de ochtend noteerde het aandeel 17,86 euro.

1. Hoe groot is de markt?

Alzheimer’s Disease International (ADI) spreekt van een „wereldwijde epidemie” die wordt gevoed door de vergrijzing. Vorig jaar leden er wereldwijd 44 miljoen mensen aan alzheimer, onder wie 256.000 Nederlanders, volgens TNO. Dat aantal zal ruim verdubbelen naar 538.000 in 2040, zo is de voorspelling. De jaarlijkse uitgaven aan alzheimer bedragen 4 miljard euro (5 procent van de totale gezondheidszorg) en stijgen met bijna 3 procent per jaar.

Tegen alzheimer bestaat nog geen medicijn, wel zijn er middelen om de symptomen van de ziekte te vertragen. Probiodrug-topman Glund noemt dat in een persbericht eufemistisch „een grote markt waar ruimte is voor nieuwe medicijnen”.

2. Welke bedrijven zijn er actief?

Verschillende grote spelers. Enerzijds farmaceuten als Pfizer en Novartis die medicijnen verkopen die een symptoom (geheugenverlies) bestrijden. Anderzijds bedrijven, waaronder Merck en Ei Lily, die zich richten op de ontwikkeling van nieuwe middelen die een proces in de hersenen moeten blokkeren dat met alzheimer geassocieerd wordt. Probiodrug behoort tot de laatste categorie. Een medicijn heeft het overigens nog niet. Het werkt wel aan drie middelen.

3. Waarom Amsterdam?

Het Damrak klinkt niet direct als de meest logische plek voor een bedrijf uit het Oost-Duitse Halle (nabij Leipzig). Maar dat is het volgens de Duitsers wel. Het medicijn waarmee de Duitsers het verst gevorderd zijn, wordt namelijk samen met het VU Medisch Centrum doorontwikkeld.

Bovendien is Euronext volgens de Duitsers aantrekkelijk voor biotechbedrijven. Probiodrug gaat niet als enige naar de beurs, Reuters had het eerder over een „biotechkoorts”.

4. Welke risico’s lopen beleggers?

Het grootste gevaar is dat de ontwikkeling van de medicijnen mislukt. Het bedrijf stelt dat het in 2016 de eerste resultaten verwacht van een middel dat het ontwikkelt.

Aangezien het grote spelers evenmin lukt om een medicijn te vinden, is het risico op mislukking reëel. Het Amerikaanse BCC Research voorspelt hierdoor een krimpende markt voor alzheimermiddelen – tot iemand hét middel ontdekt natuurlijk.