Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Australië sluit tijdelijk de deur voor immigranten uit ebola-landen

Een healthkit van Cordaid. De organisatie stuurt met een vlucht vanuit Luik, hulpgoederen naar het door ebola getroffen Sierra Leone.
Een healthkit van Cordaid. De organisatie stuurt met een vlucht vanuit Luik, hulpgoederen naar het door ebola getroffen Sierra Leone. Foto: ANP / Arie Kievit

Australië doet voorlopig even niets met de aanvragen van immigranten uit door ebola getroffen landen in West-Afrika die humanitair asiel willen.

Ook weigert de regering tijdelijke visa van mensen uit de getroffen landen en trekt ze al uitgegeven visa in. Australië probeert er zo alles aan te doen om te voorkomen dat het dodelijke virus het land bereikt.

Mensen met een permanent visum moeten verplicht voor vertrek drie weken lang in quarantaine hebben gezeten. Immigratieminister Scott Morrison spreekt van maatregelen “die Australiërs moeten beschermen”.

Quarantaine in Queensland

De maatregelen komen op een moment dat een 18-jarig meisje uit Queensland dat in Guinee in West-Afrika was geweest koortsverschijnselen kreeg. Zij en acht familieleden zijn in quarantaine geplaatst. Volgens een eerste test heeft ze geen ebola, een tweede test volgt woensdag.

Verscherpte quarantaine in de VS

In de Verenigde Staten hebben drie staten hun quarantaineregels inmiddels verscherpt: New York, New Jersey en Illinois eisen nu een strikte quarantaineperiode van 21 dagen - de maximale incubatieperiode voor het virus - van mensen die terugkeren uit West-Afrika en zijn blootgesteld aan ebola. Dit geldt ook voor artsen. In Amerika is dit nieuws flink bekritiseerd, omdat wordt gevreesd dat de maatregel potentiële vrijwilligers zal demotiveren om te helpen bij “het gevecht tegen ebola”.

Dr. Anthony Fauci, directeur van het US Institute of Allergy and Desease, zei:

“Mensen die gezond zijn, moeten we niet zo behandelen. De beste manier om onszelf en ons land te beschermen is door de epidemie in Afrika te stoppen. En daarvoor hebben we vrijwilligers nodig, artsen en verpleegkundigen. Daarom is het onverstandig om juist die mensen in een oncomfortabele positie te brengen, waardoor ze niet meer naar Afrika zouden willen.”

Fauci reageert op de commotie die is ontstaan rondom de eerste verpleegkundige die onder de zware quarantaineregels van New Jersey is gesteld.

Kaci Hickox, vrijwilliger van Doctors Without Borders, was negatief getest op ebola, maar beschreef haar behandeling als onmenselijk en willekeurig. Ze overweegt een aanklacht in te dienen.