Dit is een artikel uit het NRC-archief

Binnenlands bestuur

Asscher: ‘Overheid mengt zich niet in Pietendiscussie’

DEN HAAG - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken na afloop van de wekelijkse ministerraad op het Binnenhof. ANP VALERIE KUYPERS
DEN HAAG - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken na afloop van de wekelijkse ministerraad op het Binnenhof. ANP VALERIE KUYPERS

De overheid bemoeit zich niet met de manier waarop Sinterklaas wordt gevierd. Het komt niet met een wet of richtlijn, maar doet wel “een beroep op ieders verantwoordelijkheid om er een feest voor iedereen van te maken”. Dat meldt Novum. Het is het antwoord van Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) op de Kamervragen van de ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren over het ‘Pietoverleg’.

Bontes en Van Klaveren hadden Asscher gevraagd stelling te nemen tegen de ‘Zwarte Piet-hetze’, maar die is dat niet van plan.

“Er is geen sprake van een wet, richtlijn of andere vorm van verplichting die door de overheid wordt opgelegd als het gaat om de wijze waarop het sinterklaasfeest wordt gevierd.”

Feest van de samenleving

Het sinterklaasfeest is een eeuwenoude traditie die wordt vormgegeven door de samenleving en die is blijven bestaan door te veranderen, stelt de vicepremier. Hier ligt geen taak voor de overheid, vindt hij.

“Het is aan de samenleving om te bepalen of en hoe het sinterklaasfeest wordt gevierd en welke onderdelen daarbij horen.”

Geheim overleg

Uit de brief blijkt dat het ‘Pietoverleg’ inmiddels heeft plaatsgevonden. Wanneer dat precies zou zijn, was onduidelijk. Asscher heeft wel aangegeven het belangrijk te vinden dat ‘alle partijen de kans krijgen om hun standpunt over dit onderwerp via een respectvolle dialoog uit de dragen’.