Economie

Alzheimer gaat naar de Amsterdamse beurs: een gat in de markt?

Foto iStock

Koersstijging voor Probiodrug

Update 09:55 De koers van Probiodrug is kort na zijn introductie op het Amsterdamse Damrak gestegen van 15,25 naar 16,25 euro per aandeel. Het Duitse biotechbedrijf gaf vrijdag 1,5 miljoen aandelen uit om extra onderzoek naar alzheimermedicijnen te financieren.

Alzheimer wordt een steeds groter probleem, maar is het ook een goudmijn? Vandaag slaat Dr. Konrad Glund op de gong en luidt daarmee het debuut van zijn Probiodrug aan het Damrak in. Het Duitse bedrijf in alzheimermedicijnen wil marktleider worden en haalt met de beursgang 22,5 miljoen euro voor verder onderzoek op. Vier vragen:

1. Hoe groot is de markt?

Alzheimer’s Disease International (ADI) spreekt van een “wereldwijde epidemie” die wordt gevoed door de vergrijzing. Vorig jaar leden er wereldwijd 44 miljoen mensen aan alzheimer, waaronder 256.000 Nederlanders aldus TNO.

Dat aantal zal ruim verdubbelen naar 538.000 in 2040. De alzheimerkosten bedragen vier miljard (vijf procent van onze totale gezondheidszorg) en stijgen met bijna drie procent per jaar.

Het grote probleem van alzheimer is dat er vooralsnog geen medicijn bestaat om het te genezen. Er zijn alleen middelen om symptomen van de ziekte te vertragen. Maar volgens Probiodrug-topman Dr. Konrad Glund maakt dat de markt juist zo interessant:

“Alzheimer’s Disease is a large underserved market open for new drug approaches.”

2. Welke bedrijven zijn er actief?

Verschillende grote spelers. Enerzijds de farmaceuten waaronder Pfizer en Novartis die medicijnen verkopen die een symptoom (geheugenverlies) bestrijden.

Anderzijds bedrijven waaronder Merck en Ei Lily die zich richten op ‘next-generation drugs’ die een proces in de hersenen moeten blokkeren dat met alzheimer geassocieerd wordt. Probiodrug behoort tot de laatste categorie. Een medicijn heeft het overigens nog niet. Het werkt aan drie mogelijke behandelmethoden.

3. Wat komt Probiodrug in Amsterdam doen?

Het Damrak klinkt niet direct als de meest logische plek voor een bedrijf uit het Oost-Duitse Halle (nabij Leipzig). Maar dat is het volgens de Duitsers wel. Het medicijn waarmee men het verst gevorderd is wordt namelijk samen met het VU Medisch Centrum doorontwikkeld.Bovendien is Euronext volgens de Duitsers aantrekkelijk voor biotechbedrijven.

Feit is in ieder geval dat het niet de enige is uit de sector die in Europa naar de beurs gaat. Reuters repte eerder dit jaar over “biotechkoorts”: een trend die is komen overwaaien uit de VS. Zo gaat ook de Zwitserse alzheimerconcurrent AC Immune naar de beurs.

4. Waar moeten beleggers op letten?

Het grootste gevaar van Probiodrug is dat de ontwikkeling van de medicijnen mislukt. Het bedrijf stelt dat men in 2016 verwacht onderzoeksresultaten te hebben rond de belangrijkste component van het medicijn PQ912.

En aangezien het grote spelers ook niet lukt om een medicijn te vinden is het risico op mislukking realistisch. Dat de medicijnontwikkeling zo moeizaam gaat is voor het Amerikaanse BCC Research reden om een krimpende markt te voorspellen, ondanks de toename van het aantal patiënten.

Volgens BCC was de markt voor alzheimerzorg in 2012 goed voor 10,2 miljard dollar (een kleine 8 miljard euro), in 2017 zal dat nog maar 9,5 miljard zijn.

Maar goed, BCC is ook de eerste om te schetsen wat er gebeurt als het wél lukt.

“This exponential increase in the expected number of patients … represents a significant market opportunity for therapeutics and diagnostics as there is currently no fully effective method of treating the disease.”