Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

President Dilma Rousseff van Brazilië herkozen met meerderheid stemmen

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft ruim 51 procent van de stemmen in de presidentsverkiezingen behaald. Tegenstander Aécio Neves kreeg bijna 49 procent van de stemmen.

Dilma Rouseff, de president van Brazilië.
Dilma Rouseff, de president van Brazilië. Foto EPA / CJ Gunther

De Braziliaanse Dilma Rousseff heeft met ruim 51 procent van de stemmen de verkiezingen gewonnen, schrijft persbureau Reuters. Ze blijft dus president. Tegenstander Aécio Neves behaalde bijna 49 procent.

Bijna 143 miljoen Brazilianen mochten vandaag stemmen voor een nieuwe president. De peilingen voorspelden al eerder een nek-aan-nekrace tussen de links georiënteerde Rousseff en de centrumrechtse Neves.

Minder werkloosheid, meer verdeeldheid

Met de keuze voor Rousseff toont de kiezer waardering voor belangrijke wapenfeiten van de president, schrijft correspondent Floor Boon. Onder leiding van haar Arbeiderspartij (PT) namen ongelijkheid en armoede in Brazilië enorm af en daalde de werkloosheid naar een historisch niveau.

Maar Brazilië koos gisteren niet voor de zo vurig verlangde verandering, het toverwoord tijdens de campagnes. Met Rousseffs herverkiezing blijft de PT na twaalf jaar regeren nog vier jaar aan de macht. De uitslag bleef tot het allerlaatste moment spannend.

Rousseff won uiteindelijk nipt. De uitslag toont ook aan dat Brazilië (203 miljoen inwoners) een diep verdeelde natie is, aldus Boon.

Het laat de diepe breuklijnen zien die zowel geografisch als sociaal door Brazilië lopen. In het noorden van het land, waar armoede nog wijdverbreid is, koos een ruime meerderheid voor Rousseff. Haar sociale programma’s komen het meest ten gunste van deze groep. Neves was favoriet in het zuiden, waar de elite zich ophoudt. Die snakt naar een open economie en vreest dat Rousseff economische groei niet kan realiseren.

Dit was de tweede ronde voor de presidentsverkiezingen. De eerste won Roussef met 41,6 procent van alle stemmen; Neves werd met 33,6 procent tweede. Hij kreeg na die ronde steun van Marina Silva, de linkse kandidate die eerder nog werd getipt als de belangrijkste uitdager van Rousseff maar eindigde op een derde positie.

Lees ook: ‘Wassenaar van Brazilië is linkse Dilma zat (€).