Economie

Nederlandse banken slagen voor belangrijke test ECB

De vier grote Nederlandse banken zijn overtuigend geslaagd voort het grote balansonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Reaal, en verder ook RBS Nederland en de Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank beschikken allen over ruim voldoende kapitaalbuffers. Dat maakte de ECB zojuist bekend.

Bankenunie

De ECB in Frankfurt heeft bijna een jaar gewerkt aan het onderzoek. Op 4 november neemt de ECB het toezicht over de grote Nederlandse banken, en ongeveer 120 andere banken in de eurozone, over van de nationale toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB). Daarmee begint officieel de Bankenunie, het stelsel van veiligheidsmechanismes waartoe Europa vorig jaar heeft besloten om te voorkomen dat er ooit weer een nieuwe eurocrisis kan ontstaan. Het balansonderzoek, waarbij de ECB de balansen grondig heeft doorgelicht op verborgen verliezen, was nodig om de uitgangspositie van de banken te kennen voordat zij toetreden tot de Bankenunie.

Nederland geslaagd

De zeven onderzochte Nederlandse banken beschikken over een kernkapitaal van 11,65 procent tegenover het totaal aan uitstaande leningen. De ECB had een drempel van 8 procent gesteld. De banken moeten wel voor in totaal 2,8 miljard euro aan voorzieningen treffen om bepaalde leningboeken te versterken. Het gaat vooral om commercieel vastgoed, grootzakelijke kredietverlening en grotere MKB-bedrijven. De grote hypotheekportefeuilles van de Nederlandse banken bleken geen probleem te zijn.

Kapitaaltekort

Van alle 123 Europese banken die zijn onderzocht, blijken er in totaal 25 met een kapitaaltekort. Dat tekort bedraagt gezamenlijk zo’n 25 miljard euro. Twaalf daarvan hebben in de afgelopen negen maanden, na de peildatum van 31 december 2013, echter al maatregelen genomen om dat tekort op te vullen. Daardoor blijven er nog dertien banken die daadwerkelijk de komende maanden ook nog kapitaal moeten ophalen (van in totaal zo’n 10 miljard).

Banken met slechte buffers

Banca Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banca Carige (Italië)
Eurobank, National Bank of Greece (Griekenland)
Nova Kreditna Banka Maribor, Nova Ljubljanska Banka (Slovenië)
BCP (Portugal)
Österreichischer Volksbanken-Verbund (Oostenrijk)
Permanent TSB (Ierland)
Dexia (België)
Hellenic Bank (Cyprus)

Met vier banken van de dertien banken die hun kapitaalbuffers moeten aanvullen staat Italië bovenaan de lijst met probleembanken. Verder valt op dat twee van de drie onderzochte Sloveense banken te slecht gekapitaliseerd zijn.

Nederlandse banken blij

De Nederlandse banken zijn allen tevreden over de resultaten. “Ze bevestigen de sterke kapitaalpositie van de bank”, aldus Rabobank in een verklaring. ABN Amro’s bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zegt in een verklaring “heel tevreden” te zijn. Alle banken scoren ruime voldoendes, zo dalen de buffers bij ING’s onder het zwaarste stresstestscenario naar 8,7 procent, ruim boven de eis van 5,5 procent. Topman Ralph Hamers zegt in een verklaring:

“De resultaten zijn een bevestiging van de prudente aanpak van ING. Wij zijn ervan overtuigd dat het onderzoek het vertrouwen in de bankensector zal versterken […].”

Vanaf 12:30 is hier een webcast van de ECB over het bankenonderzoek te volgen.

Lees ook dit achtergrondartikel: De ECB liet de banken alle hoeken van de kamer zien

Update: de eerste minuten na de bekendmaking van het onderzoek spraken wij over 24 en niet 25 gezakte banken