Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Miljoeneninvestering voor Blendle

Initiatiefnemers Marten Blankesteijn (L) en Alexander Klöpping tijdens de officiële lancering van Blendle.
Initiatiefnemers Marten Blankesteijn (L) en Alexander Klöpping tijdens de officiële lancering van Blendle. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

The New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer investeren gezamenlijk drie miljoen euro in de Nederlandse website Blendle. Dat zeggen oprichters Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn in gesprek met nrc.next.

De uitgevers krijgen hiervoor bijna een kwart van de aandelen. Blankesteijn en Klöpping houden elk eenderde van de aandelen – de rest is verdeeld onder het personeel van Blendle. Het geld gaat vooral naar het aannemen van nieuw personeel en het verder uitbreiden van de website naar andere landen.

Verhouding 70/30

Blendle is een website waar gebruikers losse artikelen van kranten en tijdschriften kunnen kopen. In Nederland zijn vrijwel alle grote kranten en een groot deel van de tijdschriften bij Blendle aangesloten. Uitgevers krijgen 70 procent van het bedrag (doorgaans tussen de 0,20 en 0,80 euro per los artikel), Blendle houdt zelf 30 procent.

De website, die in april dit jaar werd gelanceerd, heeft 130.000 geregistreerde gebruikers. Omzet – en het bedrag dat Blendle uitkeert aan uitgevers – wil de website niet bekendmaken.

gesprekken met ‘angels’ en mediabedrijven

Blankesteijn en Klöpping werden al in februari, twee maanden voor lancering van Blendle, door Axel Springer benaderd. The New York Times volgde daarna. Ook werden er gesprekken met zogenoemde ‘angels’ gevoerd, partijen die investeren in start-ups met het doel ze met winst door te verkopen. Blankesteijn en Klöpping zeggen bij de mediabedrijven “een beter gevoel” te hebben gehad.

Blendle is een idee van Blankesteijn. Hij raakte gefrustreerd door de ‘pakketten’ waarin kranten en tijdschriften hun informatie aanbieden: wie één artikel wil lezen, moet de hele bundel kopen. Blankesteijn bedacht in 2010 het idee voor een website waarbij artikelen per stuk kunnen worden afgerekend. Nadat Klöpping zich vorig jaar aansloot raakte het project in een stroomversnelling.

Lees het hele artikel in nrc.next via Blendle.