Libris Geschiedenis Prijs 2014 voor biograaf koning Willem III

Dik van der Meulen (tweede van links) luistert naar Koning Willem-Alexander na het in ontvangst nemen van de biografieen van de eerste drie Nederlandse koningen.
Dik van der Meulen (tweede van links) luistert naar Koning Willem-Alexander na het in ontvangst nemen van de biografieen van de eerste drie Nederlandse koningen. ANP ROYAL IMAGES KOEN VAN WEEL

Dik van der Meulen heeft met zijn biografie Koning Willem III, 1817-1890 de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen, de prijs voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Dat is zojuist in radioprogramma OVT bekendgemaakt.

Koning Willem III kreeg door woede uitbarstingen, geldverspilling, wreedheid, naaktloperij, totale gekte en buitenechtelijke relaties de bijnaam ‘Koning Gorilla’. Die bijnaam dankt hij niet aan ‘kwaadaardige fabeltjes’, schreef Rene van Stipriaan naar aanleiding van Van der Meulens biografie in NRC Handelsblad:

‘In Dik van der Meulens biografie van Willem III wordt de beestachtige anekdotiek over deze vorst tegen het licht gehouden. Wie had gehoopt dat de verhalen na jaren minutieus onderzoek kwaadaardige fabeltjes blijken, zal worden teleurgesteld. Het zijn soms wel degelijk verzinsels, maar de waarheid is vaak nog navranter.’

Van der Meulens biografie is volgens Van Stipriaan ‘vooral waardevol vanwege de inkijkjes in het rommelige en onvoorspelbaar functionerende politieke bedrijf in een snel moderniserend Nederland’:

‘Willem groeide ondertussen langzaam in zijn rol van hoeder van de natie. Door zijn vaderlijke optreden bij een aantal watersnoodrampen werd hij bij het gewone volk zelfs zeer populair. De pers pakte er breed mee uit.’

Opvolgers Martin Bossenbroek

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.

Ook genomineerd voor de prijs waren: Bas von Benda-Beckmann met De Velser-Affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis; Hans Daalder en Jelle Gaemers met Premier en elder statesman. Willem Drees. De jaren 1948-1988; Sandra Langereis met De woordenaar. Christofel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever en Annejet van der Zijl met Gerard Heineken. De man, de stad en het bier.

Vorig jaar won Martin Bossenbroek de Libris Geschiedenis Prijs met De Boerenoorlog.