Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Islamitische Staat zet nieuwe video met Britse gijzelaar op internet

Still uit een eerdere video met John Cantlie.
Still uit een eerdere video met John Cantlie. Foto ANP/EPA

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe video van de Britse gijzelaar John Cantlie de wereld in gestuurd. De journalist uit in het filmpje kritiek op de Britse en Amerikaanse overheid en zegt dat IS-gevangenen worden gewaterboard als ze proberen te ontsnappen.

Dat melden Britse media. De 43-jarige Cantlie zegt dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hun landgenoten die door IS gevangen worden gehouden, in de steek laten. “Sommigen van ons worden gewaterboard, zoals de islamitische gevangenen die worden vastgehouden door Amerikanen,” zegt hij.

Cantlie leest in de video ook mails voor die van de families van Amerikaanse gijzelingen zouden komen. Ook daarin wordt geklaagd over de lakse houding van de overheid. In eerdere IS-video’s uitte Cantlie kritiek op de aanvallen van de VS op Irak en Syrië.

De video komt een paar dagen na het overlijden van de vader van Cantlie, die op zijn sterfbed IS smeekte zijn zoon vrij te laten. Cantlie is een freelance journalist die werkt voor kranten als The Sunday Telegraph en The Sunday Times. Hij werd in 2012 ontvoerd toen hij verslag deed in het noorden van Syrië. (Novum)