Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Politie België wil asielzoekers niet terugsturen naar landen met ebola

Gezondheidsmedewerkers in Liberia dragen het lichaam van een vermoedelijk slachtoffer.
Gezondheidsmedewerkers in Liberia dragen het lichaam van een vermoedelijk slachtoffer. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

De Belgische politie zet geen asielzoekers meer uit naar de West-Afrikaanse landen waar mensen besmet zijn met ebola. Mensen worden nog wel uitgewezen, maar de politie wil de uitzetting niet meer uitvoeren, schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De politie zegt dat het in Sierra Leone, Liberia en Guinee op dit moment te onveilig is voor agenten die de repatriëring moeten begeleiden. Die politie-escorte is verplicht. Is die er niet, dan kunnen de repatriëringen niet doorgaan.

Hoewel Belgische autoriteiten nog vaak asielzoekers naar West-Afrika uitwijzen, gaan die uitzettingen in de komende weken niet door.

Hoe zit dat in Nederland?

Begin deze week bleek dat Nederland een 31-jarige man uit Liberia mag uitzetten, hoewel in zijn thuisland het ebolavirus heerst. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. De man beroept zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De rechtbank vindt dat er geen sprake is van een reëel risico en dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) door kan gaan met de uitzetting. Uit informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt niet dat iedere vreemdeling bij terugkeer risico loopt op een ebolabesmetting, zegt de rechtbank.

Wel vroegen de oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks Teeven geen asielzoekers meer terug te sturen naar Guinee, Sierra Leone en Liberia. Het virus heeft in Liberia en omliggende West-Afrikaanse landen al meer dan 4500 levens geëist.