Amerikanen en Britten dragen laatste bases in Afghanistan over

Kamp bastion in mei dit jaar, tijdens een zandstorm.
Kamp bastion in mei dit jaar, tijdens een zandstorm. Foto ANP/EPA/Daniel Wiepen/British Ministry of Defence

De VS en Groot-Brittannië hebben vandaag de laatste kazernes in Afghanistan overgedragen aan de lokale autoriteiten. Eind dit jaar loopt de huidige militaire missie van de twee landen af in Afghanistan.

De overdracht vond plaats in Camp Leatherneck (VS) en Bastion (Groot-Brittannië), die beide gelegen zijn in de provincie Helmand. Ooit zetelde in Leatherneck het Regional Command, met meer dan veertigduizend militairen en ondersteunend personeel. In de laatste paar maanden waren dat er nog maar 4.500.

Twijfel over Afghaanse leger

De bases zijn nu overgedragen aan het Afghaanse leger. De datum van de overdracht was geheimgehouden, uit angst voor aanslagen. In Helmand wordt namelijk nog steeds hevig gevochten tussen de Talibaan en de regeringstroepen. De provincie is vooral berucht om de opiumproductie, waaruit de Talibaan veel inkomsten genereren.

Er bestaat veel twijfel over de capaciteiten van het Afghaanse veiligheidsapparaat om de Talibaan het hoofd te bieden. De Amerikanen zullen met een kleinere missie aanwezig blijven in het land. Een akkoord dat de langere aanwezigheid van de VS in Afghanistan moest regelen, leek lange tijd niet ondertekend te worden door voormalig president Karzai. Diens opvolger Ashraf Ghani ondertekende het akkoord echter gelijk na zijn aantreden, begin deze maand.

De VS zullen naar verwachting 9.800 militairen stationeren om te voorkomen dat het land verder afglijdt naar geweld. De NAVO zal voorzien in nog een extra 2.200 militairen.