Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Verzekeraars verzetten zich tegen ziekenhuisfusies

Foto ANP / Koen Suyk

Zorgverzekeraars klagen bij de kartelautoriteit dat ziekenhuizen door recente fusies zo groot worden, dat ze ongestraft de prijzen kunnen opdrijven. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De klinieken zijn door de aanhoudende fusiegolf zo belangrijk geworden dat ze niet in de steek gelaten kunnen worden, wat de reden van hun problemen ook is.

Drie ziekenhuizen zijn de afgelopen weken gered. Twee door overheden en één door een aanpalend ziekenhuis. De gemeente Den Helder besloot voor 6 miljoen euro garant te staan vanwege een “acuut liquiditeitsprobleem” bij het plaatselijke Gemini. In Zoetermeer raakte het Langeland in betalingsproblemen en verstrekte de Haagse Reinier Haga Groep noodsteun en deze week werd in Groningen een streekziekenhuis door de provincie van extra kapitaal voorzien om de continuïteit te garanderen.

Het fusieproces verloopt zo snel dat zorgverzekeraars zich inmiddels tot de toezichthouders wenden met de klacht dat ziekenhuizen te groot worden, een klacht die ook bekend is over de verzekeraars zelf. De verzekeraars vrezen voor oneerlijke concurrentie.

Klinieken vragen hogere tarieven

Zorgverzekeraar DSW uit Schiedam zegt de nadelen van fusies nu al te merken door hogere tarieven die de klinieken vragen. “Kleine ziekenhuizen zijn goedkoper dan grote ziekenhuizen. Wij zien bij iedere fusie dat de tarieven direct naar het hoogste niveau van de twee klimmen”, stelt bestuursvoorzitter Chris Oomen.

Het Haagse Reinier de Graaf Ziekenhuis ging samen met de nabijgelegen Haga Groep en wil nu ook Langeland uit Zoetermeer overnemen waarbij nog vóór de fusie noodhulp nodig was. DSW merkt dat aan hogere tarieven van de kliniek, zegt Oomen. “Het is te belachelijk voor woorden”.

De ziekenhuizen zijn volgens de zorgverzekeraar inmiddels zo groot dat de verzekeraar zich niet kan permitteren géén contract af te sluiten met het gebundelde ziekenhuis:

“De fusies van ziekenhuizen komen voort uit angst voor de macht van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars zijn te groot en nu worden ziekenhuizen ook te groot.”

Geld nodig om ziekenhuis uit Zoetermeer te redden

Het Haagse ziekenhuis ontkent dat de tarieven omhoog gaan vanwege een reddingsoperatie. Wel laat het via een woordvoerder weten dat er geld nodig is om het ziekenhuis uit Zoetermeer te redden. “Het Langeland Zoetermeer zal hierover rente moeten betalen en zal dit in de eigen tarieven moeten doorberekenen.”

Ook in Friesland is sprake van samenklontering; er zijn nog maar twee partijen over. Zorgeconoom Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit noemt het verbazingwekkend dat kartelwaakhond de ACM geen probleem ziet in de Friese fusies. Hij stelt dat in het verleden omstreden fusies zoals in Tilburg, Haarlem of Limburg nog werden goedgekeurd omdat de verzekeraars zeiden dat zij er voldoende vertrouwen in hadden dat er geen machtsmisbruik zou plaatsvinden. Varkevisser: „Nu waarschuwen verzekeraars daar wel voor, en dat schuift de ACM vervolgens terzijde.”

Lees meer in het achtergrondverhaal ‘De nieuwe koningen in de zorg’ in NRC Weekend.