Te koop bij Sotheby’s of Christie’s? Nee, bij Catawiki

Illustratie Pepijn Barnard

Als Christie’s of Sotheby’s een beroemd schilderij of een bijzonder boek veilt, kijkt niemand daar van op. In Nederland: Catawiki.nl. Bij dit digitale veilinghuis worden in toenemende mate belangwekkende stukken geveild. Onlangs was er een veiling van Gerard Reve-parafernalia, vorige week kon worden geboden op lithografieën van Ossip Zadkine en Roy Lichtenstein.

Screenshot Catawiki

Catawiki heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Er werken inmiddels zo’n zeventig mensen, een aantal dat volgens medeoprichter René Schoenmakers binnen een half jaar zal zijn verdubbeld. Het bedrijf meldde enkele weken geleden dat een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse Accel Partners een kapitaalinjectie van 10 miljoen euro doet. Dat geld zal vooral worden ingezet voor onlinemarketing en voor het aantrekken van nieuw personeel.

Een volledige verkoop van het bedrijf ziet Schoenmakers niet zitten.

“Ik denk dat we bezig zijn met een bijzonder project waar nog veel groei in zit. Daar gaan we ons eerst maar eens op storten.”

Maar trots is hij wel op het vertrouwen van de investeerders, die naast Accel bestaan uit het Duitse Project A Ventures, de Nederlanders Arthur Kosten (van Booking.com) en mediaondernemer Willem Sijthoff.

“Het is de eerste keer dat Accel investeert in de Benelux. Ze stopten al eerder geld in snel groeiende bedrijven als Facebook en Spotify. Ze hadden ons al langer op het oog en zeiden een paar jaar geleden dat we zaken konden doen als de omzet zo bleef groeien. En dat was zo.”

Het in Assen gevestigde Catawiki werd zes jaar geleden opgericht door Schoenmakers en Marco Jansen. Schoenmakers, van kinds af aan een fervent stripverzamelaar, miste een goede digitale catalogus met alle ooit verschenen stripboeken en een tool waarmee hij zijn eigen verzameling in kaart kon brengen. Dat probleem wilde hij met Catawiki oplossen, ook voor andere verzamelcategorieën. Al snel groeide er een gemeenschap omheen, doordat verzamelaars graag met elkaar in contact komen.

Hoe verdient Catawiki z’n geld?

Een verdienmodel voor Catawiki, in de vorm van onlineveilingen, werd pas 2,5 jaar geleden geïntroduceerd: de verkoper van een object betaalt 12,5 procent van de prijs aan Catawiki, de hoogste bieder van een kavel betaalt 9 procent van de veilingprijs. Dat laatste percentage, het zogeheten opgeldpercentage, is 10 tot 15 procent lager dan bij de traditionele veilinghuizen.

Hoe groot is het bedrijf?

Inmiddels worden er iedere week 7000 kavels geveild in 35 categorieën, waaronder boeken en kunstobjecten maar ook sieraden, postzegels en modeltreinen. Zo was er recentelijk een veiling van affiches en reclameborden. Catawiki-topstukken, die voor 50.000 tot 100.000 euro werden verkocht, zijn onder meer een oldtimer en een aantal Kuifje-albums.

Catawiki heeft inmiddels zo’n drie miljoen unieke bezoekers per maand. Vorig jaar was de omzet 10 miljoen euro, dit jaar zal dat volgens Schoenmakers “een veelvoud” daarvan zijn.

Van de 70 werknemers zijn er 48 veilingmeesters, die hun expertise meestal hebben opgebouwd door langdurig zelf in een categorie te handelen. De meesten zijn parttime bij Catawiki in dienst en selecteren uit het grote aanbod objecten voor een specifieke veiling.

Volgens Schoenmakers is dit een van de onderscheidende kenmerken van Catawiki ten opzichte van bijvoorbeeld Marktplaats.

“Zo moet Catawiki interessant blijven voor verzamelaars. Die hebben, net als ik jaren geleden, geen zin om pagina’s met aanbod af te struinen op zoek naar dat ene bijzondere object.”

Hoe controleert het bedrijf de geveilde objecten?

De veilingmeesters kunnen de objecten alleen aan de hand van foto’s en tekst beoordelen. Desondanks zijn er volgens Schoenmakers weinig conflicten over authenticiteit van een object. Bij twijfel nemen de veilingmeesters contact op met de aanbieder. Daarnaast geeft de site de mogelijkheid om te reageren op een aankoop. En na veiling van een object houdt Catawiki het aanschafbedrag twee tot drie weken ‘vast’ om te kunnen garanderen dat mensen er niet vandoor gaan met geld voor een object dat niet aan de omschrijving voldoet. Verkopers moeten bovendien een kopie van hun legitimatiebewijs leveren.

Wat is de concurrentie?

Er komen inmiddels veel internationale kopers op de veilingen af; Schoenmakers en Jansen proberen ook het aanbod internationaler te maken. Een concurrent van Catawiki kan Schoenmakers niet noemen.

“We zijn vrij uniek. Ik denk dat vooral het wekelijkse ritme voor veel aanwas zorgt. En dat alle kavels vrijdag op 1 euro starten maakt de veilingen vermoedelijk erg spannend.”

Volgens Schoenmakers probeert Catawiki te concurreren met sites als Marktplaats en eBay, maar ook met de traditionele veilinghuizen. Toch ziet Jeffrey Bosch, veilingmeester bij Bubb Kuyper in Haarlem, Catawiki niet meteen als concurrent. “Op sommige gebieden misschien wel. Maar het is over het algemeen een heel ander metier”, zegt hij.

“Ik zie Catawiki toch nog steeds als een soort doorgeefluik voor de consument, meer in de lijn van een site als Marktplaats. Waar je bij ons een garantie krijgt voor de kwaliteit, geloof ik niet dat Catawiki die kan bieden op basis van slechts een foto.”