Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Sunshine Of Your Love, I feel free - Cream-bassist Jack Bruce overleden

Jack Bruce tijdens een optreden vorig jaar. Foto EPA / Balazs Mohai

Jack Bruce, bassist van de legendarische Britse rockband Cream, is vandaag op 71-jarige overleden. Hij schreef onder meer de hits Sunshine of your love en I Feel Free.

Cream vierde in jaren zestig grote successen. Bruce speelde in Cream samen met gitarist Eric Clapton en drummer Ginger Baker. Ondanks het feit dat de band niet veel langer dan twee jaar bestond, van 1966 tot 1968, scoorde de groep grote hits.

Cream verkocht 35 miljoen albums en kreeg als eerste band ter wereld een platinaplaat uitgereikt, voor het album Wheels of Fire.

Bruce schreef en zong de meeste nummers van de band.

Sunshine of your love:

I feel free:

In 2005 kwam Cream weer kortstondig bij elkaar voor een aantal reünieconcerten in de Royal Albert Hall in Londen, waar zij in 1968 hun destijds laatste concert gaven. In 1993 speelden de drie ook nog een keer samen bij hun inhuldiging in de Rock and roll Hall of Fame.

Over die reünieconcerten, die ook op dvd werden vastgelegd, schreef NRC-redacteur Bart Jippes in 2005:

Psychedelische popsongs als `N.S.U.’ en `I’m So Glad’ missen weliswaar de nerveuze Angst van de plaatversies, en Bruce – nog immer een fenomenaal bassist – is in het openingsnummer nog niet helemaal bij stem. Maar al het tweede nummer ‘Spoonful’ klinkt hier beter dan destijds op Wheels of Fire. Dat het drietal zich een jaar heeft voorbereid op de concertreeks die begin mei in Londen plaatsvond betaalt zich verder uit in prachtige uitvoeringen van ‘Born Under A Bad Sign’, ‘Badge’ en een mede door de actualiteit huiveringwekkend mooi ‘We’re Going Wrong’. Zowel Clapton als Bruce zijn betere zangers geworden, en Clapton schittert eindelijk weer eens als het gitaarbeest dat we zo lang hebben moeten missen, in ‘Sleepy Time Time’, ‘Sweet Wine’ en ja, waar niet eigenlijk?

Het volledige reünieconcert van Cream in 2005:


Bruce zou na het uiteengaan van Cream nooit meer het commerciële succes van die band evenaren. Maar hij bleef tot het einde toe muziek maken en hij had de reputatie een van de beste bassisten ter wereld te zijn. Hij zag zichzelf vooral als jazz-musicus.

De familie van Bruce maakte vandaag zijn overlijden bekend. Volgens de familie verliest de muziek met het heengaan van Bruce een groot muzikant. Hij leeft echter “voort in zijn muziek en voor altijd in onze harten”.

Publicist Claire Singers liet weten dat Bruce in zijn huis in het Engelse Suffolk is overleden.