Noodtoestand in Egypte na bloedige aanslagen in Sinaï

Archieffoto van de grensovergang bij Rafah, Gaza. Niet ver daarvandaan vonden gisteren de aanslagen op het Egyptische leger plaats.
Archieffoto van de grensovergang bij Rafah, Gaza. Niet ver daarvandaan vonden gisteren de aanslagen op het Egyptische leger plaats. Foto AFP / Said Khatib

Egypte heeft gisteravond laat de noodtoestand uitgeroepen in delen van de Sinaï nadat daar gisteren bij twee bloedige aanslagen 33 militairen werden gedood. De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar zijn vermoedelijk het werk van jihadisten die tegen het bewind van president Al-Sisi strijden.

De aanslagen van gisteren vonden plaats in de plaats El Arish, de grootste stad in Sinaï vlak bij de grens met Israël en de Gaza. Bij de eerste aanval met een autobom vielen dertig doden. Ingewijden spreken tegenover persbureau AP van een goed georganiseerde aanval omdat er ook met raketwerpers werd geschoten. Bovendien waren bermbommen aangebracht om hulpverleners te treffen. Bij een ander schietincident in El Arish kwamen nog een aantal soldaten om.

De Egyptische Nationale Defensieraad heeft de autoriteiten nu opdracht gegeven alles in het werk te stellen om de levens van burgers te beschermen. Egyptische media melden dat ook de grensovergang van Rafah naar Gaza, de enige grensovergang uit Gaza die niet naar Israël loopt, gesloten wordt. President Al-Sisi zei gisteravond dat er wraak zal worden genomen voor de aanslag en heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Egypte strijdt al jaren tegen jihadisten in Sinaï

De meer dan dertig doden betekenen het grootste verlies in één klap voor het Egyptische leger in decennia. Egypte voert al jarenlang een offensief in de Sinaï tegen groepen internationale jihadisten die in de woestijn een vrijhaven hebben gevonden. De aanslag van gisteren is nog niet opgeëist, maar de actie draagt volgens bronnen bij de Egyptische autoriteiten de handtekening van terreurbeweging Ansar Beit al-Maqdis.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelde de aanslag en herhaalde nog eens dat alle vormen van terrorisme moeten worden bestreden. “De leden van de Veiligheidsraad hebben de noodzaak nog eens onderstreept om de daders, organisatoren, financiers en anderen die hebben geholpen bij deze aanslag voor de rechter te brengen”, aldus de Veiligheidsraad in een verklaring.