Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Laat paus Franciscus z’n eigen kerk beginnen.

Je kunt wel blijven doormodderen met die roomse kerk, maar het blijft een Draculakasteel vol bloed en spinnenrag, bijeengehouden door seksuele frustraties. Ga maar na: homo’s en vrouwen zijn en blijven er tweederangs burgers en priesters moeten seksloos blijven leven, zodat ze zich tot het einde der tijden aan weerloze kinderen zullen blijven vergrijpen om hun libidokleppen te ontluchten. Tot zover in een notendop het resultaat van de jongste bischoppensynode, afgelopen zondag te Rome afgesloten. Arme paus Franciscus. Gooi er weer eens een kerkscheuring tegenaan. Isoleren – die eeuwige schenders van de fundamentele rechten van de mens.

Stelling: Thierry Baudet bestaat niet.

We kunnen het niet langer geheim houden: opinieleider Thierry Baudet bestaat slechts als computer- animatie, waarachter een schrijverscollectief schuilgaat dat bestaat uit Prem Radhakishun, Ebru Umar, Andreas Kinneging, Femke Halsema, Paul Cliteur, Afshin Ellian en Francisco van Jole. En zij zijn weer onderdeel van een veel groter conglomeraat van columnistenfabriekjes dat de vaste hoeken en gaten vult in kranten en op digitale ‘platforms’. De Zwolse kunstenaar die zich onlangs uitgaf voor politiek-correcte-meningen-Marokkaan is slechts het topje van de ijsberg. Max Pam, die eigenlijk ook Aaf Brandt Corstius, én Rosanne Hertzberger, én Stephan Sanders is, zal binnenkort onthullen hoe al die lijntjes uiteindelijk samenkomen in een al jarenlang lopend undercover-project van Arnon Grunberg.

Stelling: Goed idee – een NSB-museum!

Bewoners van de Maliebaan in Utrecht werden opgeschrikt door een brief: er zou een NSB-museum in hun straat komen. Smakeloze grap? De politie stelt een onderzoek in naar de afzender van de brief. Waarom die opwinding? Het is best wel een goed idee. Hoewel, het kan scherper. Liever: het Museum van de Schaamte. NSB-zaal, Srebrenica-zaal, Politionele Acties-paviljoen, de Lockheed-bar, ICT-expositie – dit wordt een hit, geheid.

Stelling: Tubantia’s voetbalkaart is riskant.

De voetbalsupporterskaart van TC Tubantia (zie nrch.nl/3sn9), een Twentse krant met een ambitieuze datajournalist, is riskant. Lollig om te zien dat NAC Breda populair is in Breda, maar de dissidenten zijn nu wel heel erg makkelijk te vinden. De flinke groep Feyenoorders in de Bijlmer redt het wel, maar wat denk je van die twee seizoenskaarthouders van Ajax die middenin de wijk Feijenoord wonen? Die Heerenveen-fans in hartje Leeuwarden? Met deze kaart kunnen toch al verdachte wijkbewoners er zo uitgepikt worden.

Stelling: Volwassenen moeten hun mond eens houden.

Zwarte Piet en discussie, een gouden combinatie. En weet je wie goed kunnen discussiëren? Kinderen! Zet er een paar bij elkaar en je hebt de he-le dag geouwehoer. Nee jij was de indiaan, nee ik mag op de schommel, nee jíj was dood. En waarvoor is Zwarte Piet bedoeld? Precies. Laat volwassenen zich daarom eens met volwassenenzaken bezighouden, en het gesprek over de kleuren en motiefjes in het gezicht van Piet aan de doelgroep overlaten.

en Peter van der Ploeg