Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Iraakse troepen heroveren stad op IS - Kobani weer onder vuur

Rook boven de stad Kobani die vandaag opnieuw door IS onder vuur werd genomen. Foto AP / Vadim Ghirda

Iraakse troepen hebben Jurf al-Sakhar, een stad niet ver van Bagdad, voor een groot deel heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldt persbureau Reuters. In Syrië nam IS grensstad Kobani juist weer stevig onder vuur.

Gouverneur Sadiq Madloul in Jurf al-Sakhar zei tegen Reuters dat de Iraakse vlag vanaf vandaag weer op overheidsgebouwen in de stad zal wapperen.

De herovering van Jurf al-Sakhar is een belangrijke overwinning voor de Iraakse troepen in de al maanden durende gevechten rond hoofdstad Bagdad. De Iraakse autoriteiten hopen door de verovering van Jurf al-Sakhar te voorkomen dat IS naar Bagdad oprukt.

En ook in het noorden lijkt IS terrein te verliezen. Koerdische troepen hebben daar vanochtend de stad Zumar en enkele omliggende dorpen heroverd.

Bij een zelfmoordaanslag in Taji, even ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, kwamen vandaag echter acht shi’itische militiestrijders om het leven, aldus persbureau AP. Een zelfmoordterrorist bracht zijn bomgordel tot ontploffing. Zeventien mensen liepen verwondingen op.

Duizenden Iraakse shi’ieten hebben in juni gehoor gegeven aan een oproep van geestelijken om deel te nemen aan de Iraakse strijd tegen IS.

IS neemt grensstad Kobani onder vuur

AP meldt verder dat strijders van IS vandaag opnieuw de Syrische grensstad Kobani onder vuur hebben genomen. De gevechten tussen IS en de Koerdische strijders die de stad verdedigen concentreren zich vooral op het zuiden en oosten van de stad.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is Kobani aan drie zijden omsingeld door IS-strijders.

IS lanceerde half september een offensief op Kobani. Daarvoor veroverde de extremisten tientallen dorpen rondom Kobani. De internationale coalitie die tegen IS vecht, heeft inmiddels al 135 luchtaanvallen uitgevoerd in en rond Kobani. Daarbij zijn honderden IS-strijders om het leven gekomen.