Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Eerste slachtoffer ebola in Mali - mogelijk veel meer besmettingen

Leden van het Ebola Military Medical Support Team van het Amerikaanse ministerie van Defensie tijdens een oefening.
Leden van het Ebola Military Medical Support Team van het Amerikaanse ministerie van Defensie tijdens een oefening. Foto AP / Eric Gay

De autoriteiten in Mali hebben bevestigd dat de eerste ebolapatiënt uit het land, een tweejarig meisje, is overleden aan de ziekte. Dat meldt de BBC. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het niet bij één geval van ebola in Mali zal blijven.

De WHO is bezorgd omdat veel Malinezen met het besmette meisje in aanraking zijn gekomen. De zieke peuter was donderdag met haar grootmoeder per bus op reis door Mali en deed daarbij hoofdstad Bamako en meerdere andere steden in het land aan. Tijdens de busreis bloedde het meisje hevig uit haar neus. Gedurende de reis kwam het meisje volgens de WHO in aanraking met 43 mensen, onder wie tien artsen en verpleegkundigen. Zij zijn in quarantaine geplaatst omdat ze volgens de WHO “op een zeer gevaarlijke manier” hebben blootgestaan aan het virus.

De WHO was al langer bang dat de ebola-epidemie zou overslaan naar Mali. Het land grenst namelijk aan de door ebola getroffen landen Guinee en Senegal. De moeder van het zieke meisje overleed een aantal weken geleden aan de gevolgen van ebola in Guinee.

Extra maatregelen in Verenigde Staten

In de VS werden gisteravond nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het ebolavirus afgekondigd. De gouverneurs van de staten New York en New Jersey hebben bepaald dat alle doktoren en andere reizigers die vanuit door ebola getroffen landen terugreizen naar deze Amerikaanse staten verplicht 21 dagen in quarantaine moeten. De maatregel volgt op de terugkeer van de arts Craig Spencer naar New York, die in Guinee het ebolavirus bleek te hebben opgelopen.

Functionarissen van de regering-Obama zeiden in een reactie op de aangekondigde maatregelen in New York en New Jersey dat er coördinatie moet komen in het beleid ten aanzien van de terugkeer van Amerikanen uit risicolanden. Spencer is de negende Amerikaan die sinds augustus behandeld wordt aan ebola. Slechts twee Amerikanen liepen het virus in eigen land op.

Lees ook ons uitlegstuk ‘De zeven vragen die je niet durfde te stellen over ebola’.