Videobeelden van schutter Ottawa vrijgegeven

Still uit de vrijgegeven beelden van de schutter in Ottowa
Still uit de vrijgegeven beelden van de schutter in Ottowa Still uit de vrijgegeven beelden van de schutter in Ottowa

De Canadese politie heeft bewakingsbeelden vrijgegeven waarop de schutter die woensdag in Ottawa de 24-jarige militair Nathan Cirillo doodschoot te zien is.

De beelden laten zien hoe de schutter met een auto aan komt rijden, uitstapt en met een wapen richting het parlementsgebouw rent. Omstanders slaan op de vlucht.

Wie is de schutter?

De dader is een 32-jarige man die zich recent zou hebben bekeerd tot de islam. De Canadese premier Harper heeft gezegd dat de schutter zich liet inspireren door de terreurgroep IS. Maar een verband met IS is officieel niet bevestigd.

Canadese premier dook bezemkast in

De Canadese premier Harper dook ten tijde van het incident een bezemkast van het parlement in.

Inmiddels zijn de beveiligingsmaatregelen van de minister aangescherpt. Ook riep het incident vragen op over de veiligheid binnen het parlementsgebouw.

Applaus

Het Canadese parlement kwam gisteren voor het eerst bijeen sinds de aanslag. Kevin Vickers, de sergeant die de schutter neerschoot, kreeg een minutenlang applaus.

Premier Harper zei:

“De dader wilde ons angst aanjagen en ons werk in het parlement onmogelijk maken, maar zie ons hier zitten, in het hart van onze democratie. We laten ons niet intimideren.”