Servië krijgt officieel winst na ‘drone-duel’, maar dat is slechts voor de vorm

Serviër Stefan Mitrovic pakt de vlag van de drone tijdens het EK-kwalificatieduel met Albanië.
Serviër Stefan Mitrovic pakt de vlag van de drone tijdens het EK-kwalificatieduel met Albanië. Foto Reuters/ Marko Djurica

De UEFA heeft besloten dat Servië het gestaakte duel in de EK-kwalificatie met buurland Albanië reglementair met 3-0 heeft gewonnen. Maar dat is alleen voor de vorm: Servië krijgt ook drie punten aftrek, dus blijft er niets over. Én moet twee kwalificatieduels zonder publiek spelen. Én krijgt 100.000 boete, net als Albanië. Iedereen verliest.

Het duel van vorige week werd na een opmerkelijk incident vlak voor de rust, bij een stand van 0-0, gestaakt toen er een drone vanaf de tribune over het veld vloog met daaraan een Albanese vlag. Een politiek gevoelige zaak, en dat heeft vooral met Kosovo te maken. Dat is sinds 2008 een onafhankelijk land, maar was daarvoor een Servische provincie waar overwegend Albanezen woonden. Servië heeft de onafhankelijkheid nooit geaccepteerd. Er mochten vanwege deze achtergrond dan ook geen Albanezen naar het duel komen.

De vlag werd uit de lucht gehaald door een Servische speler, de Albanese spelers probeerden hem te beschermen en daarna bestormden Servische fans het veld om te vechten.

Albanië: bestolen

De Albanese bond snapt niets van het besluit van de UEFA. De president van de nationale voetbalbond, Armand Duka, voelde zich “bestolen”, schrijft persbureau AP:

“Ze hebben iets van ons afgepakt dat wij verdienden op het veld. Wat gaat er nu gebeuren?”

Albanië gaat in beroep tegen de beslissing van de UEFA. De Servische bond komt vanmiddag voor spoedberaad bijeen.