OM vervolgt oud-wethouder Jos van Rey voor corruptie

Jos van Rey op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart ton zijn Liberale Volkspartij de grootste werd in Roermond. Uiteindelijk wilde geen enkele partij met de omstreden oud-wethouder in een coalitie.
Jos van Rey op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart ton zijn Liberale Volkspartij de grootste werd in Roermond. Uiteindelijk wilde geen enkele partij met de omstreden oud-wethouder in een coalitie. ANP / Marcel van der Hoorn

Het Openbaar Ministerie laat weten dat Jos van Rey wordt vervolgd voor onder meer corruptie. De Roermondse voormalig wethouder van de VVD zal worden aangeklaagd voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

Het OM laat weten Van Rey in januari te verwachten in de Rotterdamse rechtbank voor de regiezitting in zijn strafzaak. De 68-jarige geboren Roermondenaar wordt gedagvaard vanwege ambtelijke omkoping, verkiezingsfraude en het witwassen van ruim 175.000 euro.

Opvallend is dat nog een oud-wethouder van de VVD wordt vervolgd. Tilman Schreurs werd in het onderzoek naar Van Rey als getuige gehoord maar blijkbaar is de rol van Schreurs dermate significant dat het OM ook hem wil vervolgen voor omkoping.

‘Meer dan 100 ordners’

Pas als justitie klaar is met het verhoren van ruim tweehonderd getuigen volgt een definitieve aanklacht. Naar verwachting gebeurt dit medio december. Het definitieve dossier van de Rijksrecherche en de FIOD wordt een maand eerder verwacht en omvat volgens het OM “meer dan 100 ordners”.

Bij een inval in het woonhuis van Jos van Rey op 19 oktober 2012 werd een flink aantal kopieën van volmachtformulieren of soortgelijke informatie gevonden. Het verzamelen van volmachtstemmen is strafbaar.

Corruptieonderzoek

Tegen Jos van Rey loopt al langer een strafrechtelijk onderzoek. Hij zou zich hebben laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, met wie Van Rey bevriend is. Ze zouden vastgoeddeals hebben gesloten toen Van Rey nog wethouder was in Roermond (1998-2012), waardoor Van Pol bevoordeeld zou zijn. Laatstgenoemde is de derde verdachte die zich in januari bij de rechtbank in Rotterdam mag melden, zo laat het OM vandaag weten.

Van Rey werd na een afgeluisterd telefoongesprek ook verdachte van lekken van informatie over het burgemeesterschap van Roermond. De oud-wethouder, als adviseur betrokken bij de benoemingsprocedure, zou details hebben doorgespeeld naar naar kandidaat Ricardo Offermans, eveneens verdachte in het corruptieonderzoek. Van Rey stapte uiteindelijk op als wethouder van Roermond en als senator vanwege de verdenkingen.