Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Toelichting EC op naheffing maakt het voor Rutte alleen maar onduidelijker

Premier Mark Rutte hield een persconferentie op het einde van de tweedaagse Europese top.
Premier Mark Rutte hield een persconferentie op het einde van de tweedaagse Europese top. ANP / Olivier Matthys

De onduidelijkheid over de naheffingen die de Europese Commissie zou treffen tegen sommige EU-lidstaten, waaronder Nederland, is alleen maar groter geworden. Dat zei premier Mark Rutte vanavond na afloop van een EU-top in Brussel.

“De onduidelijkheid blijft, en eerlijk gezegd is die alleen maar toegenomen. De Europese Commissie is er niet in geslaagd de mist weg te nemen.”

Minister Dijsselbloem van Financiën is “niet blij” met het bericht over de honderden miljoenen die Nederland extra moet betalen aan de EU. Hij doelt op het bedrag van 627 miljoen euro, maar zegt in een reactie ook:

“Blijkbaar is er een tabel op internet gezet, zonder dat er van tevoren iets over is gemeld aan de lidstaten. Dus ook in die zin zijn we verrast.”

Nederland is het geld verschuldigd omdat de economie het sinds 1995 beter heeft gedaan dan eerder is gemeld. Dat blijkt uit een voorlopige herberekening van de Commissie, schreef de Britse krant Financial Times. Maar volgens Dijsselbloem komt die naheffing er doordat economische cijfers nu anders worden berekend.

Op Twitter doemen een aantal andere verklaringen voor het exorbitante bedrag op:

Twitter avatar andre_rouvoet André Rouvoet Zie je nou wel dat het normaliseren en reguleren van drugs en prostitutie ons duur komt te staan… @minpres #EU #naheffing ;-)
Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Zo’n 1e vicevoorzitterschap van de Europese Commissie is niet gratis #naheffing

PVV’er Martin Bosma brengt in herinnering dat Dijsselbloem van het voorjaar op een vraag van Kamerlid Tony van Dijck stellig antwoordde dat er geen naheffing zou volgen:

Twitter avatar Martinbosma_pvv Martin Bosma 23 mei:

Van Dijck (PVV):

Kan de minister garanderen dat we geen naheffing van Brussel krijgen?

Dijsselbloem:

Ja.
https://t.co/yHlh51JWOD

Waarom moet Nederland ruim 600 miljoen betalen aan Brussel?

Volgens RTL Z komt het erop neer dat het Centraal Bureau voor de Statistiek de afgelopen tijd beter is gaan rekenen. Het CBS heeft nu onder andere meer zicht op de enorme omvang van de ZZP-economie, inzicht in onze salarissen en in snelgroeiende sectoren zoals de ICT.
Het nadeel van die betere gegevens is: nu blijken we rijker te zijn dan we dachten. Nederland is economisch groter dan aanvankelijk werd gedacht. En dat heeft als gevolg dat de bijdrage die we aan Brussel moeten betalen, hoger uitvalt.

Rutte ook verrast

Gisteren reageerde premier Rutte op het bericht. Hij was net als Dijsselbloem ook “onaangenaam verrast”. Nederland gaat in discussie met de Europese Commissie over het bedrag en gaat de kwestie tot op de bodem uitzoeken, liet de premier gisteravond weten.

Lees meer over de kwestie in het artikel Naheffing 642 mln, Rutte ontstemd (€).