Demonstranten Hongkong stemmen over voorstellen stadsbestuur

Pro-democratiedemonstranten op straat in de wijk Mongkok. Foto Reuters/ Tyrone Siu

De demonstranten in Hongkong die al een maand voor meer democratie protesteren, houden dit weekend een online stemming over de voorstellen die het stadsbestuur ze heeft gedaan. Die voorstellen werden eerder nog afgewezen. Het is volgens persbureau Reuters de eerste potentieel constructieve reactie van de demonstranten op het bestuur.

Het kan vooral gezien worden als een poging van de demonstranten hun onderhandelingspositie te versterken. Tegelijkertijd is het ook een stemming over het al dan niet blijven bezetten van delen van de stad.

Rapport voor China

Het gewraakte stadsbestuur heeft aangeboden een rapport op te stellen voor de regering in China over de Occupy-protesten in de stad. In de enquête zal worden gevraagd of dit praktisch nut gaat hebben. De demonstranten strijden tegen een blijvend grote invloed van de Chinese regering op de administratieve regio. In 2017 mogen de inwoners van Hongkong voor het eerst direct hun leider kiezen, maar wel uit een groep kandidaten die eerst door Peking zijn goedgekeurd.

In de enquête wordt ook gevraagd naar inzichten over het oprichten van een platform voor dialoog over constitutionele ontwikkeling en of dat platform er al voor 2017 moet komen. De resultaten worden maandag gepresenteerd aan het stadsbestuur.

Tot nu toe zitten de besprekingen tussen het stadsbestuur onder leiding van de geplaagde C. Y. Leung, wiens aftreden wordt geëist, en de demonstranten muurvast. De gesprekken van dinsdag waren eigenlijk de eerste handreiking vanuit het bestuur, dat de bezetting van straten in Hongkong illegaal heeft genoemd en herhaaldelijk zegt dat de volledige democratie waar de demonstranten om vragen niet mogelijk is onder de wetgeving van de voormalige Britse kolonie. De gesprekken liepen echter op niets uit.

    • Frank Huiskamp