‘Burgemeester Broertjes moet zich minder plompverloren uitdrukken’

Pieter Broertjes noemde de uitspraken via zijn woordvoerder ‘ongelukkig’ en ‘plompverloren’.
Pieter Broertjes noemde de uitspraken via zijn woordvoerder ‘ongelukkig’ en ‘plompverloren’. ANP / Jerry Lampen

Een driekoppige delegatie van de Hilversumse gemeenteraad gaat in gesprek met burgemeester Pieter Broertjes over zijn manier van communiceren met de media. Dat zegt fractievoorzitter van D66 Hein Jaarsma tegen NRC Handelsblad.

Broertjes vergeleek uitreizende Syriëgangers gisteren op Radio 1 met Nederlandse joden die kort na de oorlog naar Palestina trokken om te strijden tegen de Britse autoriteiten. Kort erop noemde hij de uitspraken via zijn woordvoerder ‘ongelukkig’ en ‘plompverloren’. Maar toen was de ophef al daar. Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) reageerde woedend, parlementariërs Bontes en Van Klaveren (Partij voor Nederland) beloofden Kamervragen, en op Twitter regende het verontwaardigde tweets.

Broertjes trok de vergelijking in een radiodiscussie over het al dan niet intrekken van het paspoorten van Syriëgangers. Zijn woordvoerder:

“Het punt van Broertjes was dat de overheid mensen volgens hem niet zomaar kan verbieden uit te reizen naar een ander land - wat de reden voor het uitreizen ook is.”

Eind juli opperde Broertjes, in de nasleep van de MH17-ramp, om de in Nederland woonachtige dochter van de Russische president Poetin het land uit te zetten. Ook toen ontstond ophef, en ook toen nam hij de uitspraak terug.

D66: misverstand ligt snel op de loer

Volgens D66-fractievoorzitter Jaarsma heeft Broertjes – oud-hoofdredacteur van de Volkskrant – nog steeds “de journalistieke drang om dingen goed duidelijk te maken”.

“Zijn stijl is eerlijk, zijn stijl is direct, maar in de schijnwerpers van de politiek ligt een misverstand snel op de loer.”

Vandaar dat er een gesprek komt, zegt Jaarsma, die benadrukt dat de positie van Broertjes niet ter discussie staat. Maar: “Die commotie vinden we niet prettig, hier in Hilversum.”

‘Broertjes weet als geen ander hoe media werken’

Fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Hart voor Hilversum Léonie Sazias verbaast zich erover dat juist Broertjes een vergelijking trekt met uitreizende joden.

“Hij weet als geen ander hoe media werken. Dat zo’n vergelijking razendsnel uit de context wordt gehaald.”

De gemeentewoordvoerder zegt dat Broertjes in het debat “weleens verder gaat dan hij zich heeft voorgenomen. Hij is erg betrokken, en soms door emoties gedreven”. Maar, vult hij aan: “De portee van de discussie verliest hij nooit uit het oog.”