Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rutte onaangenaam verrast door EU-heffing van 642 miljoen

Rutte in Brussel.
Rutte in Brussel. Foto ANP/Olivier Matthys

Premier Mark Rutte is “onaangenaam verrast” door de naheffing van 642,7 miljoen euro die de Europese Commissie volgens de Britse krant Financial Times wil opleggen. Nederland gaat in discussie met de Europese Commissie over de naheffing en gaat de kwestie tot op de bodem uitzoeken, laat de premier vanavond weten.

Nederland is het geld verschuldigd omdat de economie het sinds 1995 beter heeft gedaan dan eerder was gemeld. Dat blijkt uit een voorlopige herberekening van de Commissie, schreef het Britse dagblad.

De naheffing roept volgens Rutte veel vragen op.

“We gaan het tot de bodem uitzoeken en natuurlijk gaan we hierover de discussie met de Commissie aan.”

Ook de juridische kant van de zaak wordt uitgeplozen, laat Rutte weten.

“Het is nu nog te vroeg om op de uitkomsten daarvan vooruit te lopen.”

Contact met Cameron

Nederland wil bij het gesprek met de Commissie optrekken met landen die in een vergelijkbare positie zitten, geeft Rutte aan. Zo heeft hij vanavond contact gehad met de Britse premier David Cameron.

De Financial Times meldde vandaag op basis van een officieel document dat onder meer Nederland en Groot-Brittannië een naheffing krijgen. Voor Groot-Brittannië zou het gaan om een bedrag van 2,1 miljard euro. Het zou overigens gaan om voorlopige cijfers, omdat de data nog niet definitief zijn. (Novum)