Marnix Rueb (59) overleden - geestelijk vader van ‘Haagse Harry’

Marnix Rueb.
Marnix Rueb. Foto ANP / Martijn Beekman

De Haagse striptekenaar Marnix Rueb is op 59-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Hij is de bedenker en tekenaar van ‘Haagse Harry’; een plat Haags pratend stripfiguur die in 1981 voor het eerst verscheen.

De stripmaker werd drie weken geleden in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsklachten. Daar bleek dat hij longkanker had en niet meer te behandelen was, zo laat zijn familie vandaag weten.

Eigen fonetisch schrift

Rueb verzon voor het dialect van zijn grofgebekte, rauwe relsupporter van ADO Den Haag een eigen fonetisch schrift. Dat leidde ook tot grappige taalboekjes, zoals Ut Groen-Geile Boekie vannut Haags, geschreven met cabaretier Sjaak Bral en de broer van Rueb, Robert-Jan.

Kunstredacteur Ron Rijghard over Rueb:

“Hij was vooral in en rondom Den Haag een bekend figuur. Zijn fonetische schriften waren vooral voor Hagenaren interessant - daardoor was hij buiten Den Haag minder bekend.”

Haagse Harry stond eerst jarenlang in het Haagse uitgaanstijdschrift Doen, voordat het eerste album in 1994 verscheen. Daarna volgden nog vier albums, met een gezamenlijke oplage van ongeveer 500.000 exemplaren. Zijn laatste publicatie was de Haagse vertaling van Nijntje, die vorige maand werd gepresenteerd.