‘Domme mensen luisteren naar Beyoncé’, zo blijkt uit ‘onderzoek’

Domme mensen luisteren naar Lil’ Wayne of Beyoncé, slimme mensen naar Beethoven of Counting Crows. Dat blijkt uit onderzoek. Of toch niet?

Zou muzieksmaak iets kunnen zeggen over iemands intelligentie? Of over hoe goed hij het doet op school? Softwareontwikkelaar Virgil Griffith wilde dat ook wel weten. Hij vergeleek via Facebook de top tien van favoriete muziek op universiteiten met de scores van de instellingen. En wat blijkt? Domme mensen luisteren naar Lil’ Wayne of Beyoncé, slimme mensen naar Beethoven of Counting Crows. Of blijkt dat helemaal niet?

Wat Griffith deed is indrukwekkend. Hij verzamelde (in 2009 al) gegevens van 1352 universiteiten en ‘colleges’ en maakte er een gave graphic bij. Maar of zijn onderzoeksconclusies, die nu opeens weer zijn opgerakeld, ergens op slaan is de vraag. “Eigenlijk heeft hij gemeten welke muziek het goed doet bij welke universiteiten”, zegt wetenschapsredacteur bij NRC Lucas Brouwers.

Dat studenten van laagscorende scholen vaker op Facebook aangaven van Lil’ Wayne te houden, kan aan allerlei dingen liggen. Zoals aan hun achtergrond en hun sociale milieu.

En wie zegt dat de ‘slimme’ luisteraars van Beethoven, Sufjan Stevens en Radiohead niet ook naar pop of gospel luisteren? Misschien durven ze die muziek niet te ‘liken’ op Facebook, uit angst voor wat hun omgeving zou denken.

Dit gezegd hebbende, blijft de visualisatie van Griffith interessant:

http://musicthatmakesyoudumb.virgil.gr