Canada is in shock na tweede aanslag in één week. Dit weten we wel/niet

Een politieagent loopt met een automatisch wapen in het gebied dat is afgezet. Op de achtergrond is het nationale parlement te zien.
Een politieagent loopt met een automatisch wapen in het gebied dat is afgezet. Op de achtergrond is het nationale parlement te zien. Foto AP / Canadian Press / Adrian Wyld

Gisterochtend, Canadese tijd, schoot Michael Zehaf-Bibeau in Ottawa een militair dood die op wacht stond bij het nationale oorlogsmonument. Het is de tweede aanslag op het Canadese leger in een week tijd. In de uren die volgden ontstond een chaotische situatie en was er veel onduidelijk. Een overzicht van wat we nu wel en niet weten.

Wat we wél weten:

 • De man die de militair, korporaal Nathan Cirillo, doodschoot is geïdentificeerd als de 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau. Een in Canada geboren man die in 2009 bekende schuldig te zijn aan verboden drugsbezit.
 • Nadat Zehaf-Bibeau korporaal Cirillo doodschoot bij het nationale oorlogsmonument vluchtte hij naar het Canadees parlement. Daar schoot hij naar verluidt nog enkele keren voordat hij door politieagenten werd doodgeschoten. Dat zou te horen zijn in deze video.

 • Het is de tweede keer in korte tijd dat Canada wordt getroffen door een aanslag waarbij een militair om het leven komt. Afgelopen maandag reed een 25-jarige man twee militairen aan in Montreal. Een van de militairen overleefde de aanval niet. Volgens buren was de man ongeveer een jaar geleden bekeerd tot de islam en daarna geradicaliseerd.
 • De Canadese minister-president, Stephen Harper, noemde de acties in een toespraak voor de nationale televisie een ‘terroristische daad’ en legde vrijwel direct een link naar de Canadese betrokkenheid bij de internationale coalitie in de strijd tegen de Islamitische Staat. Over de aanslag van maandag, waarbij een andere militair in Montreal om het leven kwam, zei hij eerder dat de dader ‘was gestuurd’ door IS. Die woorden gebruikte hij nu niet.
 • Er was géén schietincident bij het Rideau-winkelcentrum. Lang werd geroepen dat er sprake was van drie schietpartijen: bij het oorlogsmonument, in het parlement en bij een populair winkelcentrum in de buurt van het parlement. Dat laatste bleek niet te kloppen.

De incidenten vonden plaats bij het nationale parlement (links) en het oorlogsmonument (rechts):

Wat we (nog) niet weten:

 • Waarom de schutter militair Cirillo doodschoot en daarna doorrende naar het parlement. Het is ook maar de vraag of daar ooit echt uitsluitsel over komt, aangezien de schutter door de politie is doodgeschoten.
 • Of er inderdaad meerdere daders zijn. Gisteren leek de politie lang uit te gaan van ten minste twee of drie schutters. Maar het is ook goed mogelijk dat Zehaf-Bibeau alleen handelde, omdat dat veel vaker voorkomt.
 • Wat voor wapen Zehaf-Bibeau gebruikte. Er wordt gesproken over een “groot geweer” (zoals ook te zien is op de foto hieronder), maar wat voor wapen het precies is blijft nog onduidelijk.
 • Volgens Reuters, dat zich baseert op Amerikaanse overheidsbronnen, is Zehaf-Bibeau bekeerd tot de Islam. Maar daar is nog geen officieel bewijs voor.
 • Online verscheen deze foto van hem, maar het is nog altijd onduidelijk of dit inderdaad Zehaf-Bibeau is.

Hoe nu verder?

 • Verder wordt er in Canada uitgebreid gesproken over de vraag wat dit betekent voor Ottawa en de rest van het land. In tegenstelling tot in het buurland Amerika vinden er in Canada nauwelijks schietincidenten plaats en maakt dit aannemelijk dat de beveiliging rond het parlement en andere overheidsgebouwen aanzienlijk zal worden verscherpt. Ook krijgen veiligheidsdiensten mogelijk meer macht.
 • Het leger heeft alle militairen opgedragen om alleen in uniform te verschijnen als ze aan het werk zijn.
 • Ongetwijfeld wordt er vandaag verder onderzoek verricht door de politie en andere instanties. Dan komt er waarschijnlijk ook meer duidelijkheid over de vraag of Zehaf-Bibeau alleen handelde.