Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Burgemeester Mexico betrokken bij verdwijning van 43 studenten

Studenten in Guadalajara demonstreren tegen de verdwijning van de 43 studenten. EPA/Ulises Ruiz Basurto
Studenten in Guadalajara demonstreren tegen de verdwijning van de 43 studenten. EPA/Ulises Ruiz Basurto Foto ANP/EPA/Ulises Ruiz Basurtoi

De burgemeester van Iguala heeft opdracht gegeven tot de ontvoering van 43 studenten die verdwenen na een uit de hand gelopen demonstratie, vorige maand. Agenten arresteerden toen de betogers en droegen die over aan een bende. Van de studenten ontbreekt sindsdien ieder spoor.

Dat melden de lokale autoriteiten tegenover AP. De bende Guerreros Unidos zou het stadje Iguala praktisch onder controle hebben en naar nu blijkt is ook de burgemeester op de hand van de bende. Die zou opdracht hebben gegeven aan de politie om de studenten te arresteren.

Studenten aangemerkt als concurrerende bende

De studenten verdwenen eind september nadat zij vier bussen hadden gekaapt. Burgemeester Abarca vreesde dat de betogers - die al eerder tegen hem hadden gedemonstreerd - een bijeenkomst waar zijn vrouw een toespraak ging houden, zouden verstoren.

Zij wordt ervan verdacht banden te hebben met de Guerreros Unidos. Volgens de vorige week gearresteerde bendeleider Sidronio Casarrubias Salgado was zij zelfs de belangrijkste spin in het web van alle criminele activiteiten in Iguala.

De studenten werden gearresteerd door de politie die hen vervolgens overdroeg aan de Guerreros Unidos. De bende kreeg daarbij te horen dat de studenten bij een concurrerende groepering hoorden. Zij werden naar een gebied buiten de stad gebracht, waarna er niks meer van hen is vernomen.

In dat gebied zijn inmiddels negen graven met daarin de lichamen van dertig mensen ontdekt. Uit eerste DNA-testen blijkt echter dat het niet om de studenten gaat, maar er worden nog extra testen uitgevoerd. De burgemeester, zijn vrouw en de lokale politiechef zijn op de vlucht geslagen. Een groep van 52 mensen, waaronder agenten, is inmiddels gearresteerd.