AIVD hoeft van rechter geen inzage te geven in aantal taps

Foto ANP/Lex van Lieshout

De AIVD hoeft van de rechter voorlopig niet de statistieken van het aantal taps vrij te geven. Een journalist van het programma Reporter Radio (KRO-NCRV) had dit geëist. Volgens de rechter wordt er zo inzage gegeven in de werkwijze van de AIVD waardoor de nationale veiligheid in het gedrang komt.

Als de statistieken over een aantal jaren openbaar worden gemaakt, krijgen derden inzicht in onder andere de slagkracht en de prioriteiten van de AIVD. Dat zou tegen de inlichtingendienst gebruikt kunnen worden, zo redeneert de rechter in Den Haag.

Twitter avatar HaagseRechtbank Rechtbank Den Haag Tapstatistieken AIVD vooralsnog geheim: http://t.co/tBckplC811

Alleen de Commissie Stiekem, waar fractievoorzitters uit de Tweede Kamer zitting in hebben, mogen deze statistieken inzien.

Het openbaar maken van de taps is in België en Duitsland al een gangbare praktijk. Afgelopen oktober wilde de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) de cijfers openbaar maken. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken hield dat echter tegen. De enige statistieken die tot nu toe bekend worden gemaakt, staan in het openbare rapport van de AIVD.

De rechter wijst er in zijn oordeel op dat er mogelijk in de toekomst ‘anders wordt omgegaan met verzoeken om openbaarmaking’. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom heeft op dit moment nog een bezwaarprocedure lopen bij de AIVD om inzage te krijgen.