Adrie Koster dient ontslag in bij Jong Oranje

Coach Adrie Koster in de dugout tijdens de play-offs voor de kwalificatie voor het EK van Jong Oranje en Jong Portugal. Foto ANP / Olaf Kraak

Adrie Koster, de coach van Jong Oranje, heeft zijn ontslag ingediend. Dat maakt de KNVB zojuist bekend. De coach ziet geen toekomst meer voor zichzelf nadat Jong Oranje zich niet wist te plaatsen voor het EK in 2015. Remy Reijnierse neemt voorlopig de taken van Koster over.

Koster was pas sinds deze zomer in dienst. Hij volgde Albert Stuivenberg op, die bij Manchester United assistent werd van Louis van Gaal.

In vier wedstrijden wist Koster geen successen te boeken met Jong Oranje. Hij verloor de laatste twee wedstrijden van de EK-kwalificatiereeks en verspeelde zo de koppositie in de poule.

In een play-off werd vervolgens twee keer van Jong Portugal verloren waardoor Jong Oranje het EK en derhalve ook de Olympische Spelen van 2016 misliep. Op de site van de KNVB zegt Koster:

“Mijn gevoel zegt dat het beter is om te stoppen. De resultaten zijn natuurlijk heel teleurstellend geweest. We wilden met z’n allen heel graag naar het EK en dan is het doodzonde als dat niet lukt. En uiteindelijk ben ik daar verantwoordelijk voor, daar loop ik niet voor weg.”

Koster, die eerder trainer was bij Ajax, Roda JC en Club Brugge, wordt opgevolgd door Remy Reijnierse. Die is coach van het beloftenteam, maar wordt interim-coach van Jong Oranje omdat de ploeg op 13 november oefent tegen Jong Duitsland, dat is de laatste wedstrijd van het team dit jaar.

“Dat is een goede oplossing voor de korte termijn. Daarna buigen we ons over een structurele oplossing en stellen we een nieuwe coach aan”, verklaart technisch manager Jelle Goes.

    • Alex van der Hulst