Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tijdlijn Krol: hoe boegbeeld homogemeenschap in opspraak raakte

50Plus/Baay-Kamerlid Henk Krol tijdens zijn beëdiging in de Tweede Kamer als plaatsvervanger van Martine Baay.
50Plus/Baay-Kamerlid Henk Krol tijdens zijn beëdiging in de Tweede Kamer als plaatsvervanger van Martine Baay. Foto ANP / Bart Maat

Het hacken van een website, oneigenlijk gebruik van subsidiegelden, niet kloppende oplagecijfers; rond Henk Krol, de oud-fractievoorzitter van 50Plus, hangt inmiddels een geur van malversaties, fraude en oplichting. De affaires rond hem in chronologische volgorde.

Henk Krol als lijsttrekker van de 50Pluspartij leek aanvankelijk een mooie match. Krol had als hoofdredacteur van de Gay Krant een maatschappelijk betrokken imago. Daarnaast had hij eind jaren 70 jarenlang ervaring als voorlichter van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Maar al snel rommelt het rond hem. Krol moet al na ruim een jaar opstappen als blijkt dat hij geen pensioenpremies afdroeg van medewerkers van de Gay Krant.

En daar blijft het niet bij. De ene na de andere onthulling achtervolgt hem sindsdien. NRC bericht vandaag dat Krol ook subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek ontving voor een onderzoek dat hij nooit uitvoerde.

Opvallend is dat Krol er tot nu toe steeds mee weg lijkt te komen. Jan Nagel, oprichter van de partij, nam het zelfs recent nog publiekelijk voor Krol op. In een brief aan minister Bussemaker van Onderwijs klaagt Nagel dat de minister Krol niet persoonlijk heeft ingelicht over het onderzoek naar oneigenlijk gebruik van subsidiegeld door Krol.

En de partij sloot Krol gewoon weer in zijn armen deze zomer toen Kamerlid Martine Baay-Timmerman tijdelijk haar werkzaamheden neerlegde wegens gezondheidsredenen. Sindsdien zit Krol weer in de Kamerbankjes. Bekijk hier een tijdlijn van de keren dat hij in opspraak raakte: