Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Route Tour de France 2015: korte ritten en veel klimmen

De route van de Tour volgend jaar met de start op 4 juli in Utrecht en de finish 22 dagen later in Parijs.
De route van de Tour volgend jaar met de start op 4 juli in Utrecht en de finish 22 dagen later in Parijs. Foto AP / ASO

Het parcours van de Tour de France 2015 belooft een grote uitdaging te worden voor de renners. De route, die in Utrecht start, is vanmorgen bekendgemaakt door de Amaury Sport Organisation (ASO). De race die voor het eerst sinds 2008 weer bonustijden invoert, biedt veel kansen voor sprinters met korte ritten.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France From Utrecht to Paris:
- 9 flat stages 🏁
- 3 hilly stages 🌄
- 7 mountain stages 🗻
- 5 summit finishes 🗻 🗻
- 1 ITT 🚴
- 1 TTT 🚴🚴
Twitter avatar letour Le Tour de France Du 4 au 26 juillet, @letour 2015, 21 étapes et 3344 km ! / From July 4 to July 26, @letour = 21 stages & 3 344kms http://t.co/OcepF31v9v

De eerste etappe is met veertien kilometer de kortste etappe sinds 1947. De 13,7 kilometer lange tijdrit op zaterdag 4 juli door de straten van Utrecht is de enige individuele in de Tour van komend jaar. De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, merkte tijdens de presentatie op dat een dag veel te kort is om de mooie Domstad te zien. Waarna hij een filmpje aankondigde over Utrecht, maar dat was vervolgens merkwaardig genoeg een soort animatiefilmpje en liet dus geen beelden zien van de stad Utrecht.

Onze correspondent Peter Vermaas in Parijs vroeg Van Zanen er nog naar:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Ik heb de burgemeester naar het filmpje gevraagd. “We wilden eens wat anders”, zei hij. Anders was het zeker.

Na de start van de Tour in Utrecht wordt Zeeland aangedaan.

Twitter avatar letour Le Tour de France 5/07: Etape 2 – Utrecht >Zélande, 166 km: la ligne d’arrivée est “en mer” / the arrival line is« in the sea ». http://t.co/Cty2WEvzwH

Via België is het dan koers naar Bretagne, door naar Zuid-Frankrijk, voor de Pyreneeën en de Alpen, om tot slot af te sluiten in Parijs.

Beklimmingen zijn er genoeg. Al op de derde dag wordt de Muur van Hoei beklommen en ook Mûr-de-Bretagne is een finishplaats. Na de eerste rustdag volgen drie zware Pyreneeënritten en twee ritten door het middengebergte. Via twee tussenetappes bereikt het peloton dan de Alpen waar vijf ritten werden uitgetekend. Ook de Alpe d’Huez zit weer in de route:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De 21ste bocht van de Alpe d’Huez lag nog nooit zo dicht bij Parijs, zegt Prudhomme.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Na een begin onder zeeniveau, veel klimmen in de Tour de France 2015: un parcours pour grimpeurs - Sports - RFI http://t.co/hvDOeveHrr

Wisselende reacties op TDF2015

De reacties op de route zijn wisselend. Vincenco Nibali die afgelopen zomer de Tour won, vindt het een uitdagend parcours:

Twitter avatar cyclingweekly Cycling Weekly Nibali says the crowds were phenomenal last year, and the first week of #TDF2015 could be dangerous http://t.co/HXAZ0ZRjOQ

Voor Bauke Mollema, bij uitstek meer een klimmer en geen tijdrijder, is deze ronde uiterst geschikt. Dat het bij een korte, vlakke tijdrit in Utrecht blijft, is gunstig voor de belangrijkste Nederlandse kanshebber. Mollema is dan ook enthousiast:

Twitter avatar BaukeMollema Bauke Mollema Like the #TDF2015 parcours! Spectacular from Utrecht until Paris.

In een eerste reactie zei Christopher Froome ook dat er weinig tijdrijden in zit en dat het veel bergrijden wordt. Om die reden skipt hij misschien de Tour wel en gaat hij de voorkeur geven aan de Giro:

“Mijn team en ik zullen het parcours aandachtig bekijken alvorens we ons hieraan committeren. Ik ben een gebalanceerde rijder en de Giro past wat dat betreft beter bij mij. In het verleden deed ik maar een grote ronde per seizoen, maar dit zou een goede gelegenheid kunnen zijn om me voor te bereiden op twee. Maar het is nu nog wat vroeg om hierover te beslissen, we hebben tijd zat om dit te besluiten.”