Palestijn rijdt in Jeruzalem in op groep mensen, baby komt om

De auto waarmee de Palestijn op de wachtende reizigers inreed.
De auto waarmee de Palestijn op de wachtende reizigers inreed. Foto AFP / Ahmad Gharabli

Een vermoedelijke aanslag in Jeruzalem waarbij een Palestijn met zijn auto inreed op een tramhalte in Jeruzalem heeft het leven gekost aan een drie maanden oude Israëlische baby. Acht mensen raakten gewond, de automobilist probeerde te voet te vluchten en werd door een agent neergeschoten.

Het incident volgt op maanden van spanningen tussen Joden en Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Bijna dagelijks werd het openbaar vervoer in het gebied bekogeld door Palestijnse jongeren.

De auto reed in op een halte vlak bij het nationale hoofdkantoor van de Israëlische politie. Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld wijzen beelden van veiligheidscamera’s uit dat de man bewust op de wachtende groep mensen inreed. De Israëlische politie behandelt het incident als een terroristische aanslag.

De neergeschoten chauffeur verkeert volgens de politiewoordvoerder in kritieke toestand. Hij voegde daaraan toe dat de man eerder gevangen heeft gezeten vanwege terrorisme.

Netanyahu beschuldigt Hamas

In een eerste reactie legde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de schuld van de aanslag bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas en Hamas. De woordvoerder van Netanyahu noemt de aanslag “typisch Hamas”.

Rellen in Silwan

Na het incident zijn er rellen uitgebroken in de wijk Silwan waar de Palestijnse automobilist vandaan komt.

De spanningen in Silwan zijn opgelopen nadat Joodse nationalisten in de Arabische wijk zijn komen wonen. De koop van de woningen zou bedoeld zijn om de Joodse aanwezigheid in Oost-Jeruzalem op peil te houden. Palestijnen zien de aanwezigheid van de nieuwe bewoners als een provocatie.

Derk Walters, correspondent voor NRC Handelsblad in Israël:

“De buurt grenst aan de Klaagmuur. Een Joodse organisatie koopt daar panden op om de buurt langzaam joodser te maken, ook om de buurt mogelijk voor Israël veilig te stellen als het in vredesonderhandelingen zou aankomen op verdeling van de Westelijke Jordaanoever.”

Twitter avatar DanielSeidemann Daniel Seidemann Breaking. My friends are reporting major clashes in Silwan - “never as loud as this”.

De onrust in het gebied volgt op de Gaza-oorlog van deze zomer waarbij meer dan 2.100 Palestijnen - het merendeel burgers - en 72 Israëliërs omkwamen. In augustus werd een wapenstilstand gesloten.

In Oost-Jeruzalem wonen 200.000 Palestijnen en 200.000 Israëli’s. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad van hun land.