Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

NS Publieksprijs 2014: dit schreef NRC over de genomineerden

Esther Verhoef, Saskia Noort, Herman Koch, Michel van Egmond, Isa Hoes en Bert Wagendorp: dat zijn de auteurs die kansmaken op de NS Publieksprijs 2014. Dat is zojuist in tv-programma DWDD bekendgemaakt. Dit schreef NRC over de genomineerden.

Het boek 'Gijp' van journalist Michel van Egmond won vorig jaar de NS Publieksprijs in de uitzending van De Wereld Draait Door. De winnaar wordt dit jaar op 19 november bekendgemaakt.
Het boek 'Gijp' van journalist Michel van Egmond won vorig jaar de NS Publieksprijs in de uitzending van De Wereld Draait Door. De winnaar wordt dit jaar op 19 november bekendgemaakt. Foto ANP

Esther Verhoef, Saskia Noort, Herman Koch, Michel van Egmond, Isa Hoes en Bert Wagendorp: dat zijn de auteurs die kans maken op de NS Publieksprijs 2014. Dat is zojuist in het programma De Wereld Draait Door bekendgemaakt. Dit schreef NRC over de genomineerden.

De kraamhulp van Esther Verhoef

Achtste thriller van Verhoef, een ‘echte oestrogeenthriller’, over drie jonge vrouwen: de enigszins labiele maar verder doodnormale Didi Vos die na een zware bevalling aan bed is gekluisterd, haar kraamverzorgster Hennequin Smith en Miriam de Moor, een politievrouw die worstelt met de plotselinge dood van haar broer. De kraamverzorgster is een moordlustige psychopate.
4 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘De verhaallijnen rond de drie vrouwen komen op ingenieuze wijze bij elkaar. Verhoef vertelt het verhaal bovendien effectief, in korte zinnen en in kleine hoofdstukken, met vaak prikkelende cliffhangers.’

Debet van Saskia Noort

Zowel een whodunnit als een ‘willtheydoit’ over het duistere verleden van de man van hoofdpersoon Karen. Als haar man zich tegen een boom te pletter rijdt, duiken plots allerlei spoken uit het verleden op.
3 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Echt literair zal het bij Noort niet worden, maar haar soepele portret van verouderende dorpsrijken en übertuttige golddiggers maakt dat je begrijpt waarom ook Debet een vaste plaats heeft bovenin de Bestseller 60. Daarbij leunt ze op een speciale vorm van herkenbaarheid: niet die van het eigen leven, maar die van de eigen angstdromen.’

Geachte heer M. van Herman Koch

Kochs meest recente roman gaat over een mysterieuze verdwijning van een stalkende, jonge geschiedenisleraar, de arrogante schrijver M. en diens onderbuurman, de man die alle verhalen verbindt.
4 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Cruciaal aan Geachte heer M. is dat de verwachte thrillerachtige roman eerder een ‘antithriller’ blijkt. [..] De roman leest wel als een thriller – met zinnen vol voortekenen en onuitgesproken bijbedoelingen. De taal is Kochiaans helder en pretentieloos; de structuur is die van een plot driven thriller, met perspectiefwisselingen die het verhaal van verschillende kanten belichten.’

Kieft van Michel van Egmond

Biografie van voormalig topvoetballer en huidig voetbalanalist Wim Kieft: op zijn negentiende Europees topscorer; later Europacupwinnaar; Europees Kampioen. Na zijn voetbalcarrière zat hij de hele dag in de bosjes bij Station RAI in Amsterdam te drinken.
3 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Kieft is een onvolledig boek, ondanks de overdadige lengte – zo onvolledig als Wim Kieft zelf is geworden.’

Toen ik je zag van Isa Hoes

De uitgeschreven ‘wensdroom’ waarin Isa Hoes zich in gedachten tot haar dode geliefde richt: de acteur Antonie Kamerling die in 2010 zelfmoord pleegde. Kamerlings ondergang is onontkoombaar. Toch lijkt zijn dood te voorkomen. De acteur werpt zich op rebirthen, shiatsu, voetreflexologie, alexandertechniek, floaten en craniosacraaltherapie.
3 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Bestseller die vrij is van literaire trucs. Het is een levensboek over de grote liefde, die steeds meer wordt overschaduwd door Kamerlings bipolaire stoornis.’

Ventoux van Bert Wagendorp

Wagendorps tweede wielerroman over een groep vrienden uit de Achterhoek die, dertig jaar na hun reis met de beeldschone Laura, naar de berg Mont Ventoux teruggaan om herinneringen op te halen:
4 ballen
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Gelukkig wint soms de humor het van de ernst. Dus blijf je op het einde van de spannende rit achter met een feelgood-boek.’

Onder de zes genomineerden zijn drie oud-winnaars: Michel van Egmond (2013), Esther Verhoef (2011) en Herman Koch (2009).

Winnaar 19 november bekend

De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken die dit jaar zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen
jaar (mei 2013 - mei 2014). Het Nederlandse publiek kan via www.nspublieksprijs.nl stemmen op
één van deze zes genomineerden of op een Nederlandstalig boek naar keuze. Daarnaast stemt een
Kernjury, bestaande uit 275 jaarlijks wisselende leden. Stemmen van de Kernjury en die van het algemene publiek bepalen de winnaar van de prijs.

Vorig jaar brachten 96.000 mensen hun stem uit voor de NS Publieksprijs, die bestaat uit een sculptuur, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij abonnement 1e klas. De winnaar wordt op 19 november in tv-programma De Wereld Draait Door bekendgemaakt.