Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Kamchatka!’ Tom Hanks debuteert als schrijver in ‘The New Yorker’

Tom Hanks
Tom Hanks Foto ANP

Goed, hij schreef al mee aan enkele filmscripts, maar vanaf deze maand is het officieel: Tom Hanks is schrijver. Hij debuteert met een kort verhaal in The New Yorker.

Dat verhaal staat in de 27 oktober editie van het Amerikaanse weekblad, heet Alan Bean Plus Four en is nu al online te lezen. Het verhaal handelt over vier vrienden die een maanreis maken. Het verhaal opent zo:

‘Travelling to the moon was way less complicated this year than it was back in 1969, as the four of us proved, not that anyone gives a whoop. You see, over cold beers on my patio, with the crescent moon a delicate princess fingernail low in the west, I told Steve Wong that if he threw, say, a hammer with enough muscle, said tool would make a five-hundred-thousand-mile figure eight, sail around that very moon, and return to Earth like a boomerang, and wasn’t that fascinating?’

Competent

Volgens The Guardian doet het verhaal denken aan het werk dat de Amerikaanse korte verhalenschrijver TC Boyle in de jaren tachtig schreef:

‘De personages zelf zijn niet belangrijk, maar worden door Hanks gebruikt om technische en historische feiten te vertellen over ruimtereizen.’

Het structuur van het verhaal is volgens The Guardian ‘competent en komisch’, het verhaal ‘vermakelijk’.

Enthousiaste student

Hanks, die al meeschreef aan de filmscripts van Larry Crowne en That Thing You Do!, zegt in een interview in The New Yorker al zijn hele leven omringd te worden door verhalenvertellers:

“Net als een enthousiaste student wil ik mijn eigen verhalen vertellen. En ik lees zoveel non-fictie dat de details zich opstapelen en zich moeten reorganiseren.”

Hanks koestert de ambitie om nog meer verhalen te schrijven. In navolging van zijn grote voorbeelden: Chaim Potok, Alan Furst, Richard Ben Cramer, David McCullough en Stephen Ambrose.