Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Hoe Israël (volgens Israël) een eigen 9/11 voorkwam

Een Israëlische legerofficier bij de ingang van een tunnel die door Hamas gebruikt werd tijdens de Gaza-oorlog.
Een Israëlische legerofficier bij de ingang van een tunnel die door Hamas gebruikt werd tijdens de Gaza-oorlog. Foto AP/ Jack Guez

Na een zomer vol geweld is het weer rustig aan de grens met Gaza. Israël en Hamas hebben de wapens voorlopig weer neergelegd. In een lang artikel op de site van Vanity Fair blikken beide partijen terug. Israël beweert een grote tunnelaanval door Hamas (een ‘Israëlisch 9/11’) te hebben voorkomen.

De tunnels die Hamas de afgelopen jaren heeft gegraven en die uitkomen in Israël, jagen de bewoners van het zuiden meer angst aan dan de raketaanvallen, schreven we eind juli (toen de laatste Gaza-oorlog in volle gang was). De tunnels werden door Hamas gebruikt om wapens naar Gaza te smokkelen en aanvallen in Israël uit te voeren. Bij één zo’n aanval kwamen vijf Ïsraëlische soldaten om.

Het lukte Hamas niet een grote terreuraanslag te plegen via de tunnels, maar volgens Israël had de beweging wel die bedoeling. Israëlische functionarissen zeggen tegen Vanity Fair dat het land op het nippertje “zijn eigen 9/11″ heeft voorkomen. Hamas zou het plan hebben gehad om met zo’n tweehonderd gewapende militanten tegelijkertijd uit meer dan twaalf tunnels omhoog te komen en vervolgens zo veel mogelijk Israëli’s te doden. Zo’n aanval zou twee doelen hebben gehad, zegt een hoge Israëlische functionaris:

“First, get in and massacre people in a village. Pull off something they could show on television. Second, the ability to kidnap soldiers and civilians using the tunnels would give them a great bargaining chip.”

Harde bewijzen dat Israël echt zo’n aanval heeft voorkomen geeft Vanity Fair overigens niet. Hamasleider Khaled Meshaal, met wie het Amerikaanse magazine uitgebreid sprak, ontkent zo’n aanval te hebben beraamd.

Het verhaal van Vanity Fair belooft in eerste instantie meer dan het waarmaakt, maar biedt wel een mooi en gedetailleerd inkijkje in de grote rol van de tunnels in de laatste Gaza-oorlog. Israël heeft de tunnels dankbaar gebruikt om te waarschuwen voor het gevaar van Hamas, hoewel Meshaal zegt dat de tunnels niet zijn ingezet tegen burgers en alleen tegen militaire doelen zijn gericht.

Nu de rust aan de grens met Gaza is weergekeerd, vreest Israël ook voor aanvallen met tunnels in het noorden, door bijvoorbeeld het Libanese Hezbollah. “Mijn kinderen zijn bang om me te komen bezoeken”, aldus een inwoner uit het noorden in Vanity Fair.

Lees hier het hele artikel: Did Israel Avert a Hamas Massacre?