Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dodental ebola loopt op naar 4.877, bijna 10.000 besmettingen

Een experimenteel ebola-vaccin dat per januari in West-Afrika wordt verstrekt.
Een experimenteel ebola-vaccin dat per januari in West-Afrika wordt verstrekt. Foto Reuters / Mathilde Missioneiro

Het aantal doden als gevolg van ebola is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgelopen naar 4.877. Volgens de telling die op 19 oktober is uitgevoerd zijn bijna 10.000 mensen besmet met het virus.

De WHO meldt verder dat de drie zwaarst getroffen landen - Liberia, Sierra Leone en Guinee - te weinig plekken hebben om patiënten op te vangen. Volgens de WHO hebben ze slechts 25 procent van de benodigde bedden.

Er zijn vijftig centra nodig om zieken op te vangen, maar met de buitenlandse hulp zijn er slechts dertig centra op te zetten. Er is onder andere een groot tekort aan ebola-artsen.

VS houden reizigers uit ebola-landen in de gaten

De autoriteiten in de VS hebben vandaag gemeld dat alle reizigers afkomstig uit West-Afrika na binnenkomst in de VS 21 dagen lang in de gaten worden gehouden.

In meerdere staten nemen officials dagelijks contact op met de uit West-Afrika afkomstige reizigers om te informeren naar hun gezondheid. Deze reizigers krijgen bij aankomst in de VS thermometers mee om dagelijks hun temperatuur mee op te nemen. Ook krijgen ze informatie mee hoe te handelen wanneer ze denken besmet te zijn met het ebolavirus.

Veel landen weigeren reizigers

In veel landen, zoals Jamaica, Guyana, Trinidad en Suriname worden reizigers uit de ebolalanden niet meer toegelaten.

Vorige week lag het dodental op 4.447.